Ontdek welke voeding jouw lichaam nodig heeft

21 oktober 2016

Door: Yvonne van Stigt

We proberen met z’n allen steeds bewuster en gezonder te leven. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen dat chronische klachten heeft, zienderogen toe. Hoe kom je erachter welke voeding gezond is voor jouw lichaam? Gezondheidsdeskundige Yvonne van Stigt adviseert haar cliënten om een maand lang op te schrijven wat ze eten en drinken en hoeveel ze bewegen, om zo zelf hun eigen handleiding te ontdekken.

Het lijken allemaal onschuldige ongemakken; hoofdpijn, darmklachten, acne of bijvoorbeeld eczeem. Toch ontstaan veel van deze klachten in onze darmen. Verkeerde eetgewoonten, stress, een zittend bestaan of toxische stoffen uit het milieu kunnen ons immuunsysteem behoorlijk verstoren en tot lichamelijke klachten leiden. Er zijn diverse signalen van je lichaam die je vertellen dat er iets niet goed gaat. Huidklachten vinden bijvoorbeeld hun oorsprong in je darmen en hebben een relatie met je hormonale balans of zijn gerelateerd aan de glucosehuishouding. Een verstoorde glucosehuishouding uit zich niet alleen in verhoogde of verlaagde bloedglucosewaarden, maar ook aan huidklachten zoals acne, pigmentverstoringen, rosacea of kleine wratjes in de hals. Als je deze aandoeningen aan de oppervlakte, met een zalfje, wilt oplossen zonder dat je je leefomstandigheden verandert, komt de kwaal weer terug zodra je stopt met smeren. Dof haar, haaruitval, gewrichtspijnen, overgewicht, ondergewicht, auto-immuunziekten, ontstekingen, spierpijn, onvruchtbaarheid, hoofdpijn en vermoeidheid: het zijn allemaal klachten die ontstaan als gevolg van de oplossing die het lichaam kiest voor een bepaald probleem. Het menselijk lichaam is geprogrammeerd om te overleven ten tijde van schaarste en zal daarom in tijden van overvloed andere keuzes maken. Het lichaam roeit met de riemen die het heeft.

Je intuïtie heeft bijna altijd gelijk

Het voorkomen van fysieke ongemakken is natuurlijk het allerbeste. Als je met grote regelmaat last hebt van lichamelijke klachten, ga dan naar je huisarts. Wees kritisch en laat je niet met een kluitje het riet insturen. Ook al zegt je huisarts dat het onmogelijk is wat je voelt, dat je het je maar verbeeldt, of dat het tussen de oren zit. Artsen werken volgens ‘evidence based medicine’. Zij stellen diagnoses op basis van wetenschappelijke onderzoeken. Nu is het natuurlijk niet zo dat de wetenschap niet deugt, maar het is maar de vraag of zijn diagnose op jouw persoonlijke situatie van toepassing is. Je wilt per slot van rekening ontdekken wat goed is voor jou en niet wat goed is voor mensen in het algemeen. Je intuïtie heeft het (bijna) altijd bij het rechte eind. Je kunt zelf heel goed beoordelen of je de signalen die jouw lichaam geeft, serieus moet nemen. Natuurlijk, niet alle klachten worden door voeding veroorzaakt! Er zijn ook andere oorzaken! Als de huisarts niets kan vinden en je klachten niet overgaan na wat rust, kun je een stapje verder gaan.
Er is een aantal basisregels die voor (bijna) iedereen geldt en die je gezondheid in positieve zin kunnen beïnvloeden. Vers, puur en onbewerkt eten zou de norm moeten zijn. Suikers kunnen we best missen, maar we hebben wel voldoende eiwitten nodig.

Je ontlasting vertelt je hoe het is gesteld met je darmgezondheid, spijsvertering en voedingspatroon

Basisregels gezonde voeding
• Eet vooral verse onbewerkte voeding (zonder geur-, kleur- en smaakstoffen).
• Pesticiden hebben we niet nodig, kies daarom zo veel mogelijk voor biologische voeding.
• Eet zo veel mogelijk groenten, liefst bij elke maaltijd. Plantaardig materiaal hebben we als mens altijd tot onze beschikking gehad, het zal daarom de basis van onze maaltijd moeten zijn. Het bevat naast vezels een aantal essentiële vitaminen, zoals vitamine C en folaat.
• Vermijd zo veel mogelijk de toegevoegde suikers.
• Eet voldoende eiwitten, we hebben gemiddeld 0,8 gram eiwit/kg lichaamsgewicht per dag nodig. Zwangere vrouwen, zieken, sporters en mensen met veel stress hebben echter meer eiwitten nodig. We vinden eiwitten vooral in eieren, vis, vlees of noten. Bereken het lichaamsgewicht vanuit een normale BMI, dus zonder het overgewicht.
• Beperk de hoeveelheid geraffineerde koolhydraten. Koolhydraten uit groenten en fruit zijn voor mensen die weinig bewegen vaak al voldoende. Actieve mensen, magere mensen en sporters hebben meer koolhydraten nodig.
• Gebruik gezonde onbewerkte vetten, zoals vis, avocado, noten, kokos, olijfolie en roomboter.
• Varieer zo veel mogelijk in je voedselkeuze, eet niet elke dag hetzelfde.
• Eet wanneer je honger hebt, kom bij voorkeur in beweging voor het ontbijt.
• Drink ongeveer 1,5 liter water per dag. Frisdranken en vruchtensappen hebben we niet nodig. Drink koffie en thee met mate.
• Eet niet vaker dan drie keer op een dag, bij voorkeur binnen een tijdsbestek van zes á zeven uur.
Als je deze basisregels hebt toegepast en je hebt nog klachten, dan zou je kunnen onderzoeken of je lichaam misschien bepaalde producten niet goed verdraagt. Er zijn vier voedingsgroepen die voedingsgerelateerde gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

Voedingsgroepen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken
• Granen, zoals tarwe, rogge en gerst in brood, koek en pasta
• Zuivelproducten, zoals melk, yoghurt, kwark, karnemelk, slagroom, vla en pudding
• Nachtschadevruchten, zoals tomaten, paprika, aubergines, aardappelen en gojibessen
• Peulvruchten, zoals bruine bonen, witte bonen, kikkererwten, linzen en erwten

Het is niet zinvol om deze producten allemaal uit je voeding te schrappen. Hiermee maak je het jezelf onnodig moeilijk. De beste manier om uit te vinden welke voedingsmiddelen op dit moment niet zo goed bij je passen, is goed naar je lichaam te luisteren. Maar hoe doe je dat? Om de relatie tussen jouw klacht(en) en je voedingspatroon te beter te kunnen begrijpen, zul je goed moeten opletten hoe je lichaam reageert. Zo vertelt je ontlasting je bijvoorbeeld hoe het is gesteld met je (darm)gezondheid, spijsvertering en voedingspatroon. Zowel de frequentie, geur en kleur als vorm geeft je veel informatie.

Je ontlasting is gezond als:
• Je dagelijks één of twee keer poept
• Je ontlasting niet vreselijk stinkt. Een rotte eierenlucht wijst op een verkeerde bacterie in je darmen
• Je niet hard hoeft te persen
• Je ontlasting eruitziet als een gladde, glanzende ‘sigaar’
• Je eigenlijk geen toiletpapier nodig hebt
• Je ontlasting niet te licht en niet te donker van kleur is
• Je ontlasting 2,5 tot 4,5 centimeter breed is en maximaal 40 cm lang is
Als je een maand lang opschrijft wat je eet, drinkt, hoeveel je beweegt en hoe je stoelgang is, krijg je inzicht in de reacties van je lichaam. Je ontdekt dan je eigen handleiding. Soms is het eenvoudig om een boosdoener te vinden. Het komt ook voor dat je er niet meteen uitkomt. Laat dan niet, zonder tussenkomst van een professional al te veel voedingsmiddelen achterwege. Zoek een deskundige die je kan helpen om je klachten te verhelpen.

Weet wat je echt eet
Onlangs is het logboekje ‘Weet wat je echt eet’ verschenen van Yvonne van Stigt. Dit boekje is een handig hulpmiddel om bij te houden wat je eet, hoeveel je beweegt en hoeveel stress je hebt. In het boekje is ook informatie opgenomen over de betekenis van de vorm, consistentie en geur van je ontlasting en gezonde voeding. Iedereen die op zoek is naar welke voeding nu echt bij hem of haar past, kan zelf (of met behulp van een professional) met dit logboekje aan de slag.

www.oergezond.nu

Wil je deze editie graag ontvangen? Bestel deze dan hier.