Oersterk Gezond en Gelukkig Leven

30 januari 2016

Moeten we wachten tot ons lichaam iets gaat mankeren? Of kunnen we er zelf voor zorgen dat we niet ziek worden? Richard de Leth heeft er zijn levenswerk van gemaakt om mensen te laten voelen dat je wel degelijk eigen baas over je lichaam kunt zijn. Door zelf verantwoordelijkheid te nemen is het mogelijk om langer, gezonder én gelukkiger te leven.

Richard de Leth is een duizendpoot. Hij is klinisch PNI- therapeut, auteur, blogger en inspirator. Na het behalen van zijn doctoraal geneeskunde in 2007, besloot hij te stoppen met zijn studie. De Leth: “Ik wilde graag antwoord krijgen op de vraag ‘Waarom we er niet met elkaar voor kunnen zorgen dat we niet ziek worden?’”. Het antwoord op deze levensvraag vond De Leth in de studies orthomoleculaire geneeskunde, psycho-neuro-immunologie, kinesiologie, psychologie en fytotherapie. De kennis die hij tijdens deze studies opdeed, zette hem op het spoor van de ‘preventieve geneeskunde’. In zijn praktijk voor integrale geneeskunde combineert De Leth westerse en oosterse geneeskunde. In 2012 publiceerde hij, onder eigen beheer, zijn eerste boek: OERsterk. Op een aansprekende wijze legt Richard de Leth in dit boek uit wat zijn totaalaanpak is voor optimale gezondheid en vitaliteit, waarbij de focus op preventie ligt. De Leth: “Gezondheid is een basisrecht van ieder mens. Met de juiste voeding en goede beweging zijn veel ziektes te voorkomen. Ik zie het als mijn taak in dit leven om mensen bewust te maken van hun ongezonde gedrag en ze te helpen dit gedrag te veranderen.”

Een goede gezondheid blijkt voor veel mensen een randvoorwaarde om echt gelukkig te zijn. Toch lijken veel mensen in hun zoektocht naar geluk, hun gezondheid uit het oog te verliezen. Met alle gevolgen van dien. Alleen al in Nederland lijden 5,3 miljoen mensen aan een chronische ziekte. Naar verwachting neemt dit aantal alleen nog maar toe. “Anno 2016 lijkt ziek worden niet moeilijk. Het is juist een uitdaging om wel gezond te blijven.” ervaart De Leth.

Gezondheid is een basisrecht van ieder mens

Architect van je eigen leven
Hoe bouw je een gezonde levensstijl op? Vaak gaan mensen al snel de mist in omdat ze te veel en alles tegelijk willen. De Leth: “Werken aan jezelf is opbouwend en plezierig. Het kleinste stapje is vaak al genoeg. Veel kleine stapjes werken vaak beter dan een hele grote stap, waar je als een berg tegen opziet. In mijn praktijk gebruik ik vaak de weegschaal als metafoor. De ene kant van de weegschaal geeft de belastbaarheid (draagkracht) van het lichaam aan, de andere kant de belasting (draaglast). Als je een klacht of een ziekte hebt, is de weegschaal niet in evenwicht. Ik vertel mijn cliënten dat deze disbalans een direct gevolg is van keuzes die zij gisteren hebben gemaakt. Omdat gisteren is geweest, vind ik het belangrijk om hen te motiveren om vanaf vandaag wel de juiste keuzes te maken. Ik leer ze stapje voor stapje hoe zij architect kunnen worden van hun eigen leven.”

We moeten weer gaan eten zoals de natuur het bedoeld heeft

De oermens in ons
De Leth: “Uit onderzoek blijkt dat ons lichaam sinds die oertijd nauwelijks is veranderd. Onze genen wijken maar 0,5% af van de genen van de oermens, onze verre voorvaderen. Ons uiterlijk is misschien veranderd, maar onze spijsvertering werkt nog op dezelfde manier als in de oertijd. Terwijl de wereld door de industrialisering en digitalisering sterk is veranderd, is ons lichaam blijven functioneren volgens de oude conditioneringen van de oermens. Onze leefstijl sluit niet meer aan op onze genen. Oermensen waren niet zo gezond omdat ze hun best deden, maar omdat de omgeving dat afdwong. Zij hadden allerlei noodzaken, waaronder honger, dorst, kou en gevaar. Deze natuurlijke omstandigheden hebben destijds voor aanpassingen en instincten gezorgd die de overlevingskans van de oermens bevoordeelden. De strenge omgeving was hun leidraad. Het lichaam heeft zich in wisselwerking met de omgeving optimaal afgesteld. In onze huidige omgeving zijn deze evolutionaire noodzaken verdwenen. Helaas beschikt ons lichaam niet over een ingebouwd verstand dat zichzelf bijstuurt om voor gezonde voeding en voldoende beweging te kiezen. We nemen hierdoor voortdurend, buiten onze schuld om, irrationele, instinctieve beslissingen. Deze beslissingen zijn meestal sterker dan het verstand. De oplossing ligt in het ons bewust worden van deze instincten.”

Eten volgens de seizoenen
Gezond leven is een abstracte uitdrukking, die voor velerlei uitleg vatbaar is. Ook de term ‘gezond eten’ is multi-interpretabel. De consument raakt verstrikt in een doolhof van trends en adviezen die over elkaar heen buitelen. De Leth: “Ik probeer ver weg te blijven van trends. Ik wil juist terug naar de basis. Ik ben van mening dat we weer meer moeten gaan eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Ons lichaam is afgestemd op de natuurvoeding van onze verre voorouders. In de tijd van de jagers-verzamelaars werd het voedselaanbod bepaald door de seizoenen. Het is een rijkdom dat we geen honger kennen, maar door wat simpele aanpassingen kunnen we wel slim bij ons oorspronkelijk ontwerp aansluiten. De mens hoort in het voorjaar, de zomer, de herfst en winter verschillend te eten. Door dit ritme terug te brengen in ons voedingsaanbod en onze voedingsinname te beperken tot twee à drie keer per dag, kun je je gezondheid enorm bevorderen. Ook adviseer ik mensen om een dag per maand te vasten (16 uur geen voeding). Het vasten helpt ons om de programmering van onze genen positief te beïnvloeden.”

Uit onderzoeken blijkt dat we gemiddeld 140 kilo koolhydraten, in de vorm van brood, pasta, aardappelen, frisdrank, koek en snoep en 70 kilo fructose per jaar binnenkrijgen. Indrukwekkende hoeveelheden. De Leth: “Door onze voorkeur voor zout en zoet krijgen we nu veel te veel (kunstmatig) zout, suiker en koolhydraten binnen. Het kost tegenwoordig energie om je eigen gezonde koers te varen. Ongezond voedsel is zelfs goedkoper dan gezonde voeding. We hoeven tegenwoordig echt niet meer als een jager-verzamelaar door het leven te gaan, maar we kunnen ons wel als een jager-verzamelaar in de supermarkt gedragen door producten te kopen die goed voor ons zijn. Probeer daarom het gebruik van suiker en bewerkte koolhydraten zo veel mogelijk te beperken. Een gevarieerd eetpatroon met voldoende eiwitten en vetten is essentieel. Net zoals het drinken van voldoende water. De meeste mensen die overschakelen op natuurlijke voeding merken na twee tot vier weken al verbetering. Hun huid voelt beter aan, het energieniveau gaat omhoog en het afweersysteem functioneert beter.”

Onze genen wijken maar 0,5% af van de genen van de oermens

Kom van de bank af
De Leth: “De oermens moest bewegen om in leven te blijven en zelfvoorzienend te kunnen zijn. Oermensen die hier minder toe in staat waren had- den een kleinere overlevingskans. In onze huidige samenleving lijkt beweging er minder toe te doen. Wat we ons nog niet genoeg realiseren is dat lang stilzitten gelijk staat aan aftakelen. Zolang je beweegt, leef je. Dit geldt ook voor onze hersenen. Beweging rekt de grenzen van onze breinkracht op en het blijkt ook een groot effect op onze genen te hebben. Een half uur bewegen om een inactieve kantoorbaan te compenseren is inmiddels achterhaald. Spier, botweefsel, gewrichten en pezen blijven beter in conditie door een frequente belasting. Mensen worden niet alleen gezonder als ze actiever worden, maar ook wanneer ze gaan vermijden dat ze uren achtereen zitten. Het is een uitdaging voor iedereen om minsten vijf uur per dag in beweging te zijn. Mijn advies is om wat vaker de trap te nemen en je huis vooral niet efficiënt in te richten. Hiermee dwing je jezelf om wat vaker in huis op en neer te lopen. Daarnaast is het belangrijk om één of meerdere keren per week te sporten. Het gaat om het nabootsen van natuurlijke, oorspronkelijke, menselijke bewegingspatronen in het natuurlijke ritme van schaarste en overvloed.”

www.oersterk.nu