Energiek de zon tegemoet

28 maart 2016

De dagen lengen en de vogels kwetteren volop. Het voorjaar is aangebroken. Mensen trekken er weer op uit, ondernemen nieuwe dingen en voelen zich door die eerste zonnestralen fijner en energieker. Wil je deze lente nog meer energie ervaren en je fysieke conditie verbeteren? Overweeg dan eens een detoxkuur.

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan hoe belangrijk de rol van voeding is in het voorkomen en behandelen van chronische ziekten. Zo zou detoxen, het ontgiften van het lichaam door het afzien van bepaalde voedingsmiddelen als alcohol, koffie of vlees, lichaamsbelasting door vervuiling van lichaamssappen opheffen.

Het fenomeen detoxen is al eeuwenoud en komt in verschillende culturen en religies voor. Denk maar eens aan de veertig dagen vastentijd uit het katholicisme. Door de jaren heen wordt detoxen steeds vaker ingezet voor het behoud van gezondheid en het voorkomen van ziektes. Een detoxkuur is voor veel mensen ook een periode van bezinning, bewustwording en een aanloop naar een nieuw begin, de lente!

Toxinen in ons lichaam
Verkeerde eetgewoonten en overmatige voeding zorgen ervoor dat ons lichaam gemakkelijk vervuild raakt. Een deel van de afvalstoffen, oftewel toxinen, wordt gevormd door celstof-wisseling. Een gezond lichaam zou in staat moeten zijn deze toxinen af te voeren. Dit proces wordt vaak door verschillende oorzaken belemmerd. Gifstoffen stapelen zich in ons lijf op en onze organen raken overbelast, wat een scala aan klachten kan veroorzaken, zoals: energietekort, hoofdpijn, vermindering weerstand, spier­- en gewrichtspijnen, huid-problemen of stemmingswisselingen. De oorzaak van het opstapelen van gifstoffen is vaak terug te voeren op ons eetpatroon. We eten te vet, te zout of te veel suikers. Maar ook te gehaast en te veel eten is funest voor ons systeem. Tel daar een verstoorde darmflora, inname van gifstoffen van buitenaf, zoals restanten van geneesmiddelen in vlees en drinkwater, geur, kleur­- en smaakstoffen, zware meta­len in vis, emulgatoren en broodverbeteraars bij op en je zult begrijpen dat we allemaal geregeld blootstaan aan grote hoeveelheden toxinen. De gifstoffen worden veelal opgeslagen in het interstitium, het bindweefsel tussen de cellen. Van het lichaam is dit een slimme manier om organen zo lang mogelijk te beschermen tegen die schadelijke invloeden. Maar dat betekent ook dat ziekten zich pas in een relatief laat stadium openbaren. Of zoals Hippocrates al zei: ‘Ziekten overvallen ons niet als een donderslag bij heldere hemel, maar ontwikkelen zich uit de dagelijkse kleine zonden tegen de natuur. Als deze zich hebben opgehoopt, breken ze schijnbaar plotseling door.

Bewustwording
Thorsten Meininger is oprichter van Detox Academy. Vanuit zijn wetenschap­pelijke achtergrond adviseert en begeleidt hij in zijn praktijk cliënten bij het volgen van een detoxprogramma: ‘Ik kan me nog goed herinneren dat mijn Duitse oma eens per jaar een week naar een kuuroord in Duitsland ging om te vasten. Dat was in die tijd al heel gebruikelijk. In Zwitserland is detox ook veel bekender dan hier in Nederland. Daar trekken ze er gerust een week voor uit. Wat ik hier in Nederland merk, is dat mensen vaak denken dat een intensieve detoxkuur prima samengaat met een drukke baan en allerlei sociale verplichtingen. Ik adviseer mijn cliënten altijd om er echt even vrij voor te nemen. In de eerste dagen kun je je wat slap of zelfs grieperig voelen, dat hoort erbij. Het is het fijnst als je daar aan toe kunt geven en niet van alles moet. Detox heeft te maken met bewustwor­ding, terug naar de basis en inzicht in de rol van voeding. Voor sommige mensen heeft voedsel bijvoorbeeld al jaren een troostende werking. Dit zie je meteen aan die welbekende reep chocolade waarnaar mensen grijpen als ze zich rot voelen. Als dit ’troosteten’ wegvalt, kunnen de emoties best even hoog oplopen. Neem vooral de tijd om dit te ervaren en het lichaam optimaal te laten herstellen. Ga naar de sauna, mediteer of maak een wandeling. Het is ook prettig om het samen met iemand te doen, zo ben je elkaar tot steun als het even pittig wordt.

Het stappenplan
’Om van de een op de andere dag alle suikers, zuivel, koffie en vlees te laten staan, is niet verstandig. Zo’n rigoureuze omslag geeft het lichaam alleen maar meer stress’, aldus Thorsten. ‘Veel beter is het om voorafgaand aan een drie-­ of vijfdaagse detox je eetpatroon in vijf dagen af te bouwen naar een veganistische levensstijl, door af te zien van dierlijke producten zoals kaas, eieren, vlees, vis of melk. Op die manier maakt het lichaam zich klaar voor ontgifting. In die vijf dagen bouw je je eetpatroon af door het eten van steeds kleinere porties.’

Een deskundige inschakelen
Thorsten: ‘Een goede detox valt of staat met het optimaal ondersteunen van de uitscheidingsorganen, zoals de darmen en de nieren. Wanneer deze organen niet goed werken, zullen de gifstoffen via de bloedbaan opnieuw worden opgeslagen in onder andere het vet­- en spierweefsel. Daarom is het raadzaam om voorafgaand aan zo’n reinigingsproces een afspraak te maken met iemand die hierin gespecialiseerd is, bijvoorbeeld een natuurgeneeskundige. Deze persoon zal niet alleen de juiste voedingsadviezen en recepten verschaffen, maar ook kruiden en etherische oliën voorschrijven, of een klysma adviseren. Persoonlijk vind ik het ook altijd erg belangrijk om te weten welk ziektebeeld iemand heeft en hoe het de afgelopen jaren met zijn of haar gezondheid is gesteld. Goed luisteren en het herkennen van symptomen geven voor mij de doorslag om voor desbetreffende cliënt een milde of juist intensere detox te kiezen. Zelf heb ik wat moeite met detoxprogramma’s die mensen op eigen houtje doen, zonder vooraf advies in te winnen. Simpelweg omdat ik vrees dat het beoogde doel van ontgiften dan helemaal niet behaald wordt. Gewichtsverlies is trouwens een bijkomstigheid van detox, maar nooit het doel op zich, die denkfout maken mensen nog weleens. Uit onderzoek blijkt dat gewichtsverlies bij vasten deels is toe te schrijven aan het verlies van spierweefsel en slechts in beperkte mate door vetweefsel. Detox is daarom geen goed alternatief voor afvallen op de langere termijn. De essentie van detox is echt om je lichaam van binnenuit diep te reinigen.’

Wetenschappelijk onderzoek
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat detox helpt bij de preventie van chronische ziekten als hart-­ en vaat­ziekten en diabetes type II. Mensen die een detoxkuur hebben ondergaan, ervaren vrijwel direct na de kuur een verhoogde vitaliteit en een verbeterde fysieke conditie. Ook kunnen milde kwalen als vermoeidheid, hoofdpijn, huidklachten, spier­- en gewrichtsklachten verbeteren of zelfs verdwijnen. Onderzoeken tonen eveneens aan dat detox een goede aanvullende behandel­optie is bij reumapatiënten. Zij ervaren een vermindering van pijn en een verbetering van de beweeglijkheid van hun gewrichten.

Verdubbeling van energie
Thorsten: ‘Bijna al mijn cliënten erva­ren al tijdens de kuur een verdubbeling van hun energie. Dat is fijn. Want energie is de basis voor onze draagkracht en flexibiliteit. Het beïnvloedt ons dagelijks functioneren. Tijdens het ontslakken, het reinigen van de dikke­ en dunne darm, wordt er soms wat oude ontlasting afgevoerd. Dit is een bron van vervuiling. Toxische ophoping van afvalproducten wijst vaak op een trage darmwerking. Na een kuur zijn de darmen veel beter in staat om voeding en vocht op te nemen. Dit zie je meteen terug in de huid en het haar. Er zijn ook cliënten die ervaren dat zij na het reinigen van de darmen geen last meer hebben van klachten die in eerste instantie niets met de darmen te maken leken te hebben. Bijvoorbeeld hormoonklachten, onderrugproblemen, spijsverteringsproblemen of zenuw­problemen. Ik adviseer tweemaal per jaar een detox te ondergaan, mits daar goede begeleiding aan te pas komt. Wat ik tot mijn blijdschap zie is dat mensen, nadat ze zelf ervaren hebben hoeveel baat ze hebben bij het afzien van bepaalde voedingsmiddelen, ook na de detox heel bewust kiezen voor een gezondere life­-style. En dat is natuurlijk de echte winst!