L’even 2/16
Ellen Vunderink

Een nieuw begin 
Ook al was het geen echte en hebben we (weer) geen Elfstedentocht gereden, wat is het toch heerlijk dat de dagen alsmaar lichter en langer worden. ‘De zomer komt eraan’, denk ik dan. Maar eerst de lente nog, voor mij altijd symbool voor een nieuw begin na de donkere wintermaanden.

In de winter ben je veel binnen, beweeg je minder en eet je zwaarder dan in de andere jaargetijden. Logisch eigenlijk om in het voorjaar je lichaam eens goed op te ruimen met een reinigingskuur. Zelf heb ik het één keer gedaan, inclusief colonhydrotherapie. Ik was verbijsterd door het resultaat. Misschien nog wel het meest door de verandering van mijn huid, die minder droog was en wel tien jaar jonger leek.

De laatste jaren merk ik dat ook bij veel mensen om mij heen de belangstelling voor vasten en detoxen is toegenomen. Annerieke Cooiman-Laar, columniste van L’even, vergelijkt in deze editie ons lichaam met een auto. Waarom zou je je lichaam ook niet één of twee keer per jaar een onderhoudsbeurt geven? Een mooie vergelijking die Thorsten Meininger, oprichter van Detox Academy, van harte deelt. Als ‘reinigingsdeskundige’ legt hij in deze uitgaven van L’even uit hoe je op een zorgvuldige manier je lichaam mentaal en fysiek kunt reinigen.

Ook een opeenstapeling van emoties kan leiden tot een blokkade in je lichaam. Door goed te luisteren naar je innerlijke stem, lukt het soms om zelf een traumatische blokkade te helen. Maar wat kun je doen als dit niet lukt? Psychotherapeute Sigrid van Drunen vertelt in het artikel ‘Een trauma anders verwerken’ hoe zij haar cliënten ondersteunt bij het weer naar zichzelf leren luisteren en hen helpt hun blokkades in het lichaam op te heffen.

Natuurlijk bevat deze L’even nog veel meer betrouwbare en integere informatie over aanvullende en natuurlijke behandelwijzen. Bijvoorbeeld over wat je kunt doen als je al langere tijd een kinderwens hebt en maar niet zwanger wordt of last hebt van hooikoorts.

Veel leesplezier en een warme lente toegewenst.

handt. ellen