In deze editie staat onder andere een mooi artikel van Anna Myrte Korteweg over’Massage als medicijn’.

Column: De kracht van zacht
Column: Kan ik dan nog wel genieten?
Massage als medicijn
Fit de herfst door!
Biodanza en Open Floor
Een gezond leven begint in je hoofd
Zelf een auto bouwen
Column: Jezelf laten horen
Recept: Gezond ontbijten met havermout en pompoen

Leven 5/17
Ellen Vunderink

Je lichaam als ingang
In onze tijdschriften komt massagetherapie af en toe voorbij. Ik heb daar altijd mixed feelings bij omdat ik zelf ook massagetherapeut ben dus het voelt als reclame maken voor mijn eigen passie. Maar onlangs sprak ik Frederieke Mink, massagetherapie met een praktijk in een ziekenhuis. Dat vonden we zo bijzonder dat we Frederieke graag in het zonnetje zetten in deze editie. Een mooie reden om wel over massagetherapie te schrijven.

Zonder de inspiratie van mijn cliënten zou ik geen tijdschriften kunnen maken. Iedere keer dat iemand op mijn massagebank de ruimte vindt om naar de wijsheid van haar of zijn lichaam te luisteren, ontroert dat me tot in het diepst van mijn ziel.
De wijsheid van ons lichaam is zo groot. Als we meer zouden vertrouwen op die wijsheid, hoeven we minder na te denken. En als we minder zouden nadenken, dan zouden veel dingen veel beter gaan. Ons lichaam kan ons zo zuiver in contact brengen met ons hart en hoofd.

Maar, oh jee, die rare kronkels van onze maatschappij. We denken dat we juist wel goed moeten nadenken over wat we doen. Ik leerde mijn kinderen ‘eerst doen, dan denken’ in plaats van het bekende ‘eerst denken, dan doen’. Maar als je nu denkt dat ik dit ook altijd zelf in de praktijk heb gebracht, moet ik je teleurstellen. Helaas niet. Zo vaak als ik me laat afleiden door de mooie redeneringen van mijn brein… En je wilt niet weten hoe vaak ik achteraf besef dat ik, als ik mijn intuïtie wel gevolg zou hebben, een betere keuze had gemaakt.

Misschien ging ik daarom haptonomie en massagetherapie doen. De ervaring heeft me zo geleerd dat twijfels oplossen als ik goed in mijn vel zit. De aanraking opent ons gevoel, en maakt dat we kunnen luisteren naar ons innerlijk weten en de wijsheid van ons lichaam. En in contact met mijn lichaam maak ik altijd de goede keuze. En jij?

handt. ellen