In deze editie staat onder andere een mooi artikel van Brenda Dekkers over ‘Metabool Syndroom: genezen of voorkomen’.

– Column: Uitstelgedrag, door Brenda Dekkers
– Column: Actieve bijnieren, door Annerieke Cooiman-Laar
– Metabool Syndroom: genezen of voorkomen, door Brenda Dekkers
– Mooi rood is niet lelijk, door Paula Kragten
– Oog voor wat je toevalt, door Anna Myrte Korteweg
– Krachtvoer voor autisten, door Noortje van Deursen
– Column: Mogelijk gemaakt door onze longen, door Ramona van Silfhout
– Stressvrij leven met behulp van kruiden, door Anna Myrte Korteweg
– Lekker ite mei Reitse, door Reitse Spanninga

L’even 3/17
Ellen Vunderink

Luisteren naar je lichaam

Er bestaat al een woord voor mensen die te gezond eten: orthorexia nervosa. Een eetstoornis, waarbij er sprake is van een ziekelijke fixatie op gezond eten. Toch dagen we je in deze uitgave van L’even uit om je leefstijl eens onder de loep te nemen. Want hoe gezond ben je echt? Het stijgend aantal mensen met een chronische ziekte toont helaas aan dat we minder gezond zijn dan we daadwerkelijk denken. In het hoofdartikel besteden we daarom aandacht aan het Metabool Syndroom: een verzamelnaam voor problemen met onze energie- en stofwisseling die het gevolg zijn van te veel eten, te veel stress, te weinig bewegen en te weinig rust.

Ooit hoorde ik een natuurarts zeggen dat voor ons hetzelfde geldt als voor de meeste planten. Te weinig voedsel is niet goed, te veel zeker ook niet. Alleen die antenne die ons vertelt wanneer we te veel eten, zijn we kwijt. We vinden het normaal dat we de hele dag door eten. Deze vanzelfsprekendheid maakt dat we niet eens meer kunnen bedenken dat het misschien te veel is. Maar dat is het wel.

Ons lichaam is er niet op ingesteld om constant voedsel te moeten verteren. In het artikel over Metabool Syndroom lees je wat wel gezond voor je is. Bijvoorbeeld door minder vaak te eten en producten die (voor)bereid zijn in een fabriek zo veel mogelijk uit je voedingspatroon te bannen. En, wat ik zelf ook lastig vind, stop met eten als je buik laat voelen dat hij genoeg heeft. Luister naar je lichaam. En minstens zo belangrijk. Wees lief voor jezelf. Voldoende rust, slaap en beweging doen wonderen.

We hopen dat deze editie van L’even je inspireert om te kunnen onderzoeken hoe je nog gezonder de zomer tegemoet kunt gaan!

handt. ellen