L’even 3/16
Ellen Vunderink

Je bent uniek
Laatst sprak ik iemand die al lange tijd ernstige klachten had waar zijn huisarts en de specialisten die hij had bezocht, geen raad mee wisten. Hij wilde iets anders, had goede verhalen gehoord over een alternatieve arts, maar durfde niet. Zijn twijfels over de veiligheid, deskundigheid en positieve effecten van de behandeling, wonnen het van zijn radeloosheid. Het is begrijpelijk dat veel mensen angstig zijn voor de natuurlijke zorg. De laatste jaren is er veel negatieve publiciteit geweest over complementaire geneeswijzen. En in de media buitelen deskundigen over elkaar heen die met grote stelligheid hun mening geven. En die meningen zijn nogal eens tegenstrijdig.

Ik vind het dan ook niet verwonderlijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want hoe bepaal je wat goed voor je is? En wat niet? Lastige vragen waar ik geen eenduidig antwoord op kan geven. Want wat voor de een goed is, hoeft niet per definitie goed te zijn voor de ander. We zijn allemaal uniek en ons lichaam heeft unieke behoeften. Dit wordt de laatste tijd bevestigd door onderzoeken die aantonen dat voeding en behandelingen ‘personalized’ moeten zijn, omdat ieder mens anders reageert. Overigens is deze informatie niet nieuw. Annerieke haalt in haar column Chinese artsen aan die duizenden jaren geleden al wisten dat ieder mens uniek is. Dit sluit mooi aan bij de tekst die ik vond in het basisboek van Chinese geneeswijzen, waarin de mens zelfs wordt vergeleken met een unieke tuin die een eigen compositie heeft van bomen, struiken, planten en insecten. Een prachtige, veelzeggende metafoor.

Om ervoor te zorgen dat alle bomen, planten en struiken in jouw tuin groeien en bloeien, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Vaak weet je zelf heel goed wat jouw lichaam en geest nodig hebben. Ter inspiratie hebben we in deze uitgave van L’even onder andere artikelen opgenomen over eerlijk en gevarieerd eten, verbindende communicatie en het belang van goed ademhalen. Allemaal manieren om je gezondheid en levensgeluk te bevorderen.

handt. ellen