In deze editie staat onder andere een mooi artikel met Francine Westerduin over ‘Jij bent de schepper van jouw werkelijkheid’.

– Column: Mensenfluisteraar, door Brenda Dekkers
– Column: Hatsjoe!, door Annerieke Cooiman-Laar
– Jij bent de schepper van jouw werkelijkheid, door Anna Myrte Korteweg
– Op een natuurlijke manier je hormonen de baas, door Natasja Bijl
– Jij bent je dier, door Michael van Roon
– Inzicht en overzicht, door Brenda Dekkers
– Lichaam en geest in evenwicht, door Liselotte Mentink en Louise-Anna Kroon
– Met aandacht eten, door Christel Stevens
– Recept: Snelle lunch voor trage darmen, van Rineke Dijkinga

L’even 2/17
Ellen Vunderink

We create our own reality

Boven mijn bed hangt een zeefdruk met de tekst ‘we create our own reality’. Ik ben groot gebracht met die visie. Als ik in mijn omgeving vroeger iets zei over deze levenshouding, dan hoorde ik nogal eens dat het hard was, of niet waar, of onmogelijk.

‘Niemand creëert toch zelf dat hij of zij een ernstige ziekte krijgt of groot of klein ongeluk meemaakt in het leven?’ Maar daar gaat het voor mij ook niet helemaal over. Ik geloof niet dat we op alles dat ons overkomt invloed hebben. Ik geloof dat het gaat om hoe we omgaan met de dingen di op ons levenspad komen. Niet ‘wat’ ons overkomt, bepaalt hoe ons leven zicht ontwikkelt. Het is ‘hoe’ je jezelf verhoudt tot het leven dat bepaalt hoe je leven zich ontvouwt. Terwijl ik dit schrijf, denk ik weer aan de film ‘Down to Earth’ waar we vorig jaar een artikel aan wijdden. Eén van de Earth Keepers zei iets als ‘Als je jouw levenspad loopt dan stap je niet in een doorn’. Die zin kwam zo bij mij binnen.

Ik herinner met momenten dat ik wist dat ik, als ik trouw wilde zijn aan mezelf, een bepaalde beslissing moest nemen. Maar dat ik het niet deed en dat ik allerlei redenen bedacht die ik recht praatte, terwijl ze hartstikke krom waren. En dan stapte ik, figuurlijk, steeds in een doorn op mijn pad. De ervaring heeft me geleerd dat als ik trouw ben aan mezelf, werkelijk mijn levenspad loop, dan stroopt het, dan gaat alles moeiteloos.

Dit opschrijven is één ding, maar het in de praktijk brengen is een ander verhaal. Ook ik ken momenten waarop ik het lastig vind om trouw te blijven aan mezelf, en me niet te laten leiden door emoties. Als je op zo’n punt in je leven bent, is de lezersaanbieding precies wat je nodig hebt! Francine Westerduin, oprichter van Vleugels in Den Haag, biedt de lezers van L’even een consult aan van 15 minuten waarin ze levensvragen uittest met kinesiologie. Op pagina 13 kun je er van alles over lezen.

handt. ellen