voorwoord

In deze editie staat onder andere een mooi artikel van Jutta Koehler over ‘Eet je gezond’.

– Column: Groeipijnen, door Brenda Dekkers
– Column: Paleis van het kind, door Annerieke Cooiman-Laar
– Eet je gezond, door Brenda Dekkers
– Doorbreek de vicieuze cirkel van verslaving, door Anna Myrte Korteweg
– Hooggevoelig voor prikkels, door Janneke Cooijmans
– Energie weer vrij laten stromen, Noortje van Deursen
– Seks is leuk!, door Natasja Bijl
– Pluk de nacht voor een goede gezondheid, door Anna Myrte Korteweg
– Glutenvrije kippensoep van Jutta Koehler

L’even 1/17
Ellen Vunderink

Puberale weerstand

Mijn vader was fysiotherapeut en altijd op zoek naar nieuwe methoden om mensen te helpen. Avonden lang bracht hij door in zijn werkkamer om zich over ‘ingewikkelde’ boeken en aantekeningen te buigen. Ook ’s ochtends, als hij onze honden had uitgelaten, dook hij nog even in de boeken voordat de eerste patiënt kwam.

Ik zal een jaar of vijftien zijn geweest, toen mijn vader besloot om acupunctuur te gaan studeren. Op die leeftijd vond ik dat lastig. ‘Waarom in vredesnaam acupunctuur? Waarom niet een meer gangbare studie?’ Bij ons thuis was altijd alles anders, terwijl ik zo graag wilde zijn zoals iedereen. En zo bekend als acupunctuur nu is, zo onbekend en onbemind was het destijds.

toch won mijn nieuwsgierigheid het van mijn gêne. Stiekem was ik wel benieuwd of die naalden echt werkten bij lichamelijke klachten. Mijn vader maakte dankbaar gebruik van de ontluikende interesse van zijn puberende dochter. Als ‘proefpatiënt’ onderging ik verschillende behandelingen. Al vrij snel moest ik eerlijk toegeven dat de naalden echt werken. Tot die ene keer. Ik merkte helemaal niets en was maar wat blij dat ik het enthousiasme van mijn vader eindelijk kon temperen. Onbewust wilde de puber in mij graag bewijzen dat het gedoe met die naalden allemaal onzin was. Een paar weken later kwam ik uit school. Mijn vader hoorde me en kwam direct de praktijk uitrennen. ‘Kijk Ellen wat er bij de post zat. Een lijst met errata van de uitgever. Precies die punten die bij jou niet werkten, stonden niet goed in het boek beschreven.’ Toen was ik om! Ik begrijp daarom Cosquita’s bevlogenheid in het interview op pagina 20 over acupunctuur dan ook helemaal.

handt. ellen