Slow food zeegroentensalade

16 september 2016

Geef je mineraalhuishouding een boost

· 4 personen ·
Ingrediënten voor de salsa
50-60 gram zeewiertagliatelle
200 gram speltspaghetti of kamutspaghetti
2 flinke uien
2 à 3 tenen knoflook
1 scheut olijfolie
300 gram bladspinazie (paksoi is ook lekker)
1/2 potje biologische pesto (groen)
peper en zout

Ingrediënten voor de garnering
200 gram verbrokkelde schapenfeta of geitenkaas, 200 gram heel licht gegrilde halloumi (in plakjes gesneden) of vier gepocheerde eieren
100 gram zeekraal of lamsoor en 100 gram ijskruid
een paar takjes basilicum of bieslook

Bereiding
1.
Week de zeewiertagliatelle ongeveer een half uur voordat je begint met koken in een kom met ruim water. Gooi het water weg en laat de tagliatelle uitlekken in een vergiet. 2. Breng in een pan ruim water aan de kook. Voeg de spaghetti en de zeewiertagliatelle toe. Giet na 8 minuten de pasta af. Doe vervolgens de pasta weer terug in de pan en plaats de deksel op de pan. 3. Pel en snipper de uien. Fruit ze, samen met de uitperste knoflook, op een zacht vuurtje in de olijfolie. Voeg de gewassen en uitgelekte spinazie (of paksoi) toe en laat deze ingrediënten met een deksel op de pan heel kort smoren. 4. Meng de spaghetti en zeewiertagliatelle met het mengsel van de uien, knoflook en spinazie (of paksoi). Roer de pesto erdoorheen. Breng de pasta op smaak met peper en zout. Voeg eventueel nog wat pesto en/of verse basilicum toe. 5. Was de zeekraal of lamsoren en (eventueel) het ijskruid. Fruit de zeekraal of lamsoren circa 2 tot 3 minuten in een beetje roomboter. Het ijskruid besprenkel je alleen met een beetje olijfolie en azijn. 6. Verdeel de zeekraal of lamsoren en het ijskruid over de 4 borden en doe de pasta in 4 aparte bakjes. Of maak er 4 porties van met behulp van een serveerring. 7. Snijd de halloumi in plakjes en gril ze heel licht. Als je kiest voor geitenkaas of feta verbrokkel je deze en verdeel je ze over de pasta. Ook een gepocheerd eitje is erg lekker! Garneer het gerecht met een takje basilicum of bieslook.

·TIP· Ook erg leuk
Toegegeven, dit is niet de snelste maaltijd die je op tafel kunt zetten. Maar wel eentje die je mineraalhuishouding een flinke boost kan geven. Voor mij is tijd uittrekken om te koken, zeker in tijden van stress, een hele rustgevende en relativerende bezigheid. Bovendien is écht eten, juist als je hoofd overloopt van alle dingen die je moet doen, erg belangrijk. Want juist in stressvolle periodes verbruikt je lichaam veel vitale stoffen zoals mineralen, sporenelementen en antioxidanten. Plantaardig voedsel uit de zee is daarom niet alleen super lekker, het biedt ons ook een uitzonderlijk aanbod van mineralen en sporenelementen.

www.rinekedijkinga.nl