Schapenkaas met tomaat en verse basilicum

23 juni 2017

Lekker Ite mei Reitse

·4 personen·
Ingrediënten
1 schapenkaas van de kaasboerderij
4 ontvelde en ontpitte tomaten
1/4 bosje verse basilicum
1 fijngesneden uitje
olijfolie
pakje roggebrood

Bereiding
1. Kook water in een pan. 2. Zet in de kruin van de tomaten een kruisje en doe dat ook aan de andere kant. 3. Houd de tomaten 15 seconden in het hete water en spoel ze direct af met koud water. 4. Ontvel de tomaten, haal de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes. 5. Breng de tomatenblokjes op smaak met zout en peper uit de molen en doe er een fijngesneden uitje bij. 6. Snijd de basilicum fijn en vermeng alles met de tomaten. Je kunt er naar eigen smaak wat olijfolie aan toevoegen. 7. Leg een plak roggebrood op een bord. 8. Beleg het roggebrood met schapenkaas. 9. Doe er vervolgens de ‘tomatensalsa’ bovenop. 10. Schenk er wat olijfolie over heen en garneer het bord ten slotte met een fris blaadje basilicum.

Wil je dat het er extra mooi uitziet? Gebruik dan een ronde steekvorm.

Roggebrood
Bewaar roggebrood altijd in de koelkast. Hiermee voorkom je dat het brood snel gaat schimmelen.
Heb je nog wat roggebrood over?
Verpak de plakjes dan apart en bewaar ze in de vriezer.

Reitse Spanninga stond als zesjarig jongetje al bij zijn moeder in de keuken. Sinds 1988 runt hij samen met zijn vrouw Trynstje het Restaurant ’t Plein in Joure. De kracht van het sfeervolle restaurant is dat er uitsluitend wordt gewerkt met verse producten en veel aandacht voor het regionale product.
Deze producten staan ook centraal in de televisieserie ‘Lekker ite mei Reitse’ van Omrop Fryslân, waar Reitse met ‘onbekende’ Friezen zijn leveranciers bezoekt om vervolgens met hen een heerlijke maaltijd te bereiden.
www.reitsespanninga.nl
www.proefdesfeer.nl