Glutenvrije kippensoep

10 februari 2017

Voed en versterk je nieren

·2-3 personen·
Ingrediënten
2 kippenbouten
1 bos peterselie
1 klein blikje geconcentreerde tomatenpuree
3 jeneverbessen
Scheutje mirin
2 wortels
2 el sesamolie
1 bouillonblokje
½ broccoli
10 ontvelde amandelen
6 gedroogde abrikozen
1 laurierblad
Verse gember, stukje van ½ cm
1 prei
1 ui
1 el mosterd
Ca. 1 l water

Bereiding
1. Snijd de wortels in schuine plakjes. 2. Schil de ui en snijd deze in kleine stukjes. 3. Snijd de prei in dunne ringen. 4. Snijd de broccoli in roosjes. 5. Verhit de olie in een koekenpan met een hoge rand en voeg de kip toe. 6. Bak de kip aan alle kanten bruin. 7. Voeg de ui en de prei toe en blus met mirin. 8. Voeg water, bouillonblokje, broccoli, wortels, laurierblad, jeneverbessen en gember toe. 9. Laat alles koken tot de kip gaar is en de groenten zacht zijn. 10. Rooster de amandelen in een droge koekenpan. 11. Snijd ondertussen de abrikozen in kleine stukjes. 12. Voeg de tomatenpuree, mosterd en abrikozenstukjes toe aan de soep en laat kort meekoken. 13. Serveer de soep met peterselie en de geroosterde amandelen.

Dit gerecht is (ook) lekker met rijst of andere gekookte granen.

Tip
In plaats van mirin kun je ook een beetje agavesiroop toevoegen.

Effect op het lichaam
De kippensoep voedt en versterkt de nieren, bouwt bloed en Qi op en verwijdert de kou uit het lichaam. Het is een weldadig gerecht om te eten na een bevalling, operatie of ernstige ziekte.

Weetje jeneverbessen
‘Voor de jeneverbes moet je op de knieën vallen’, is een oude volkswijsheid. In het verleden gebruikte men brandende jenevertwijgjes om boze geesten uit het huis te verdrijven.

Jeneverbessen worden traditioneel gebruikt voor sterke drank. Ze aromatiseren gin, likeur en natuurlijk de bekende jenever.

De etherische oliën van de jeneverbes hebben een ontspannende werking op het spijsverteringssysteem.

Volgens de Chinese geneeskunde horen jeneverbessen bij het element vuur. Hun licht verwarmende werking stimuleert met name Hart Yang. Net als andere bessen helpen ze ook bij deficiënties van de Nieren. Daarnaast werken jeneverbessen vocht afdrijvend en voorkomen ze een opgeblazen gevoel.

Ontbijt je fit
Jutta Koehler is docent Chinese voedingsleer, voedingstherapeut, geeft lezingen en is auteur. In 2015 verscheen haar boek ‘Ontbijt je fit – Starten met de vijf elementen voeding’ met achtergrondinformatie en lekkere, gezonde recepten die zijn samengesteld volgens de vijf elementen voedingsleer van de Chinese geneeskunde.
Ontbijt je fit, Jutta Koehler, 176 pagina’s, € 24,90, www.5elementenvoeding.nl