Gezond ontbijten met havermout en pompoen

3 oktober 2017

Ingrediënten
225 gram grove (glutenvrije) havervlokken
1,5 theelepel wijnsteenbakpoeder
1,5 theelepel of 4 gram pumpkinspice*- of koekkruiden met extra gember
Snufje fijngemalen zeezout
50 gram cranberries of ontpitte, fijngehakte dadels
75 gram gehakte halve pecan- of hazelnoten
250 gram (Hokkaido) pompoen (rauw geraspt, met schil!)
600 ml ongezoete amandelmelk (of een andere granenmelk)
80 ml ahorn- of yaconsiroop
2 cm versgeraspte gember of halve theelepel gemalen gember

*Pumpkinspice
De kruidenmix Pumpkinspice bevat meer gember dan koek- of speculaaskruiden. Je kunt het heel goed zelf maken in de volgende verhouding: 3 eetlepels gember, 2 eetlepels kaneel, 1 theelepel nootmuskaat, 1 theelepel kruidnagel, 1 theelepel piment (allspice).

Bereiding
1. Verwarm de over voor op 190 graden Celsius. 2. Vet een ovenschaal van 2,5 liter of een rechthoekige vorm van 20 x 27 cm in met kokosolie. 3. Meng de havervlokken met de kaneel, de bakpoeder, het zout en de cranberries plus noten in een grote mengkom. 4. Meng de natte ingrediënten: de geraspte pompoen, amandelmelk, ahornsiroop en verse gember in een maatbeker. 5. Doe de natte ingrediënten bij de droge en meng ze goed. 6. Doe het havermoutmengsel in de ingevette overschaal en druk het aan. 7. Zet de schaal 35 tot 40 minuten in de oven, totdat het gerecht lichtbruin kleurt langs de kanten. Het zal op sommige plekken nog nat en zacht zijn, maar wanneer het afkoelt, stijft het verder op. 8. Serveer het gerecht met een schep zuivelvrije yoghurt en een beetje ahornsiroop.

Als het gerecht helemaal is afgekoeld, is het makkelijk in stukken te snijden. Je kunt het maximaal drie dagen in de koelkast bewaren, maar je zult zien dat het op is voor je er erg in hebt!