Vitamine D

13 december 2016

Nog gezonder dan we dachten

Dat je van vitamine D sterke botten krijgt, weet iedereen. Maar wat doet vitamine D nog meer? Wetenschappers ontdekten dat vitamine D een veel bredere werking heeft, dan tot nu toe werd aangenomen.

Onlangs troffen wetenschappers in maar liefst zeventien verschillende lichaamsweefsels ‘receptoren’ voor vitamine D aan. Receptoren zijn eiwitten in het celmembraan, het cytoplasma of de celkern, waaraan een specifiek molecuul zich kan binden. Deze receptoren kunnen signalen van binnen of buiten de cel doorgeven. Wanneer een signaalmolecuul zich aan een receptor bindt, kan de receptor een cellulaire respons op gang brengen. De recente ontdekking over de grote hoeveelheid receptoren is een indicator voor een veel bredere werking van vitamine D dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoekers aan de Medicine Wood Johnson Medical School analyseerden daarom alle wetenschappelijke publicaties die specifiek deze ‘niet aan de spieren of het skelet-verbonden functies’ belichtten (Wimalawansa 2016).

Uit hun analyse blijkt dat vitamine D de regulering van bloeddruk vergemakkelijkt en een positieve werking heeft op het spierstelsel en het vaatendotheel (de laag aaneengesloten cellen die de binnenkant van hart-, bloed- en lymfevaten bekleedt). Vitamine D verbetert ook de werking van ons immuunsysteem en draagt bij aan het verminderen van ontstekingen.

Bron:
Wimalawansa, Sunil J. 2016. ‘Non-Musculoskeletal Benefits of Vitamin D.’ The Journal of steroid biochemistry and molecular biology. (September 26, 2016).