Muziek en meditatie vertragen cognitieve achteruitgang

6 april 2017

Een medicijn dat de ziekte van Alzheimer geneest is er nog niet. Wel zijn er medicijnen op de markt die de ziekte afremmen en de effecten van dementie verminderen. Wetenschappers zijn daarom naarstig op zoek naar nieuwe medicatie of therapieën. Zo publiceerde een aantal Amerikaanse onderzoekers onlangs een verkennende studie over de gunstige invloed van meditatie en muziek op het geheugen. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat het beoefenen van eenvoudige meditatie of het luisteren naar muziek, de progressie van de ziekte van Alzheimer kan vertragen. Vroege interventie is hierbij heel belangrijk, omdat er dan minder sprake en hinder is van ‘neurodegeneratieve’ afwijkingen. Tegelijkertijd blijkt muziek en meditatie het geheugen, cognitie, evenals stress, stemming, slaap en kwaliteit van leven gunstig te beïnvloeden licht hoofdonderzoeker Innes van de Universiteit van West Virginia toe.

Dr. Innes en haar onderzoeksgroep wezen zestig volwassenen met subjectieve cognitieve achteruitgang willekeurig toe aan een meditatie- of een muziekprogramma. Hun leeftijd varieerde van 50 tot 84 jaar. Beide groepen kregen de opdracht om dagelijks twaalf minuten lang gedurende zes maanden te mediteren of muziek te beluisteren. Na drie maanden vertoonden beide groepen duidelijke en belangrijke verbeteringen in het geheugen en de cognitieve prestaties. Bovendien verlaagden de meditatie en muziek het stressniveau van de deelnemers.

Bron:
Innes, K.E., T.K., Khalsa, D.S., & Kandati, S. (2017). Meditation and Music Improve Memory and Cognitive Function in Adults with Subjective Cognitive Decline: A Pilot Randomized Controlled Trial. Journal of Alzheimer’s Disease, 56(3) 899-916.