Je stemming begint in je buik

18 oktober 2016

Door: Jochem Bögemann

Veel mensen denken dat onze darmen alleen dienen om voedsel te verteren. Niets is minder waar. Wetenschappers vinden juist steeds meer verbanden die aantonen dat onze hersenen en darmen volop samenwerken.

De belangrijkste zenuwstreng tussen onze buik en hersenen is de Nervus Vagus, die onder andere onze hartslag regelt. De laatste decennia is veel onderzoek verricht naar de werking van deze zenuwstreng. Zo toonde een wetenschappelijk onderzoek onlangs aan dat er een logisch verband is tussen een verstoring in je darmen en het hebben van psychische klachten. Serotonine, het stofje in je lichaam dat invloed heeft op onder meer je stemming en eetlust, blijkt namelijk niet alleen in onze hersenen te zitten. Maar liefst 95% van de productie van serotonine vindt plaats in de darmen. Je gemoedstoestand wordt dus in belangrijke mate bepaald door de verbinding tussen je hersenen en darmen. De onderzoekers ontdekten bovendien dat cognitieve therapie kan bijdragen aan het verminderen van darmklachten.

Darmflora
In je darmen wonen miljarden bacteriën. Deze bacteriën noemen we ook wel de darmflora. Zij helpen om de opname van voedingsstoffen in je darmen zo goed mogelijk te laten verlopen en je te beschermen tegen indringers zoals schadelijke bacteriën en schimmels. Ook zorgen zij voor de productie van stofjes, waaronder serotonine. Hoe gezonder deze darmflora is, des te gezonder je bent. Een gezonde darmflora zorgt dus niet alleen voor een optimale opname van je voedingsstoffen, het draagt ook bij aan je lichamelijk en geestelijk welbevinden.

Stress
Voor een gezonde geest in een gezond lichaam is het daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Stress bijvoorbeeld kan je darmflora ernstig verstoren. Hoe je het beste met stress kunt omgaan, verschilt natuurlijk van mens tot mens. Het is goed om hierin je eigen weg te vinden. Sommige mensen vinden het prettig om te gaan wandelen, terwijl andere mensen baat hebben bij het doen van mindfulness-oefeningen of yoga. Vergeet niet om naast het ont-stressen ‘lief ’ te zijn voor je darmen. Vezels en probiotica, de goede bacteriën, kunnen je helpen om je darmflora te verbeteren en daarmee je geestelijke en lichamelijke weerstand te verhogen.

Wil je deze editie graag ontvangen? Bestel deze dan hier.