Mooi rood is niet lelijk

15 juni 2017

Door: Paula Kragten

Over menstruatieproblemen zeur je niet. Die horen er nu eenmaal bij. Dat idee zit diep ingebakken. Maar is die benadering niet volledig achterhaald? Want wat is eigenlijk een normale menstruatie? Wanneer is het ‘code rood’ en moet je wél naar een arts? En hoe komt het eigenlijk dat ‘het’ nog altijd zo’n ongemakkelijk gespreksonderwerp is?

Een paar honderd jaar geleden menstrueerden we zo’n 40 keer in ons leven, nu al gauw 450 tot 500 keer. De levensverwachting van Nederlandse meisjes is met 83,3 jaar namelijk fiks hoger dan in de middeleeuwen, toen je de menopauze zelden haalde, en de gemiddelde menarcheleeftijd is juist gedaald. Volgens de Vijfde Landelijke Groeistudie van TNO is deze nu 13,1 jaar; een kleine 4 jaar eerder dan in de negentiende eeuw. Nog een factor: we krijgen minder kinderen. In de negentiende eeuw waren het er nog 6, tegenwoordig is 1,7 tot 1,8 het schamele gemiddelde volgens het Centraal Bureau voor Statistiek. Ook geven we minder lang borstvoeding. Terwijl zwangerschap en borstvoeding natuurlijke vormen van ‘menstruatieverlof’ zijn.

Wie een doemscenario ziet opdoemen: het lijkt er niet op dat die trend (steeds jonger, steeds vaker) wordt voortgezet. De menarcheleeftijd lijkt gestabiliseerd en de gemiddelde menopauzeleeftijd is sinds jaar en dag circa 51 jaar. De vraag die blijft staan is: is al dat gemenstrueer wel gezond?

www.period.nl

Wil je deze editie graag ontvangen? Bestel deze dan hier.