Metabool Syndroom: genezen of voorkomen

14 juni 2017

Door: Brenda Dekkers

Concentratieproblemen, vermoeidheid of juist slaapproblemen? Verstoring in je eetpatroon, eetlust, maag of darmen? Het kunnen tekenen zijn van het Metabool Syndroom of MetS: een combinatie gezondheidsklachten die zowel de oorzaak als het gevolg zijn van een ontspoorde stofwisseling. Het syndroom ontstaat door de combinatie van ongezond eten, stress, slaaptekort en weinig bewegen. MetS is een sluipmoordenaar, die onder meer zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, leverproblemen en diabetes. Het goede nieuws: je kunt deze neerwaartse spiraal omkeren.

Al in 1923 maakte de Zweedse arts Eskil Kylin de eerste melding van een clustering van de symptomen hyperglykemie (hoge bloedsuikerspiegel), jicht en hypertensie (hoge bloeddruk). Rond 1985 ontdekten steeds meer wetenschappers dat er vijf symptomen zijn die vaak tegelijk voorkomen: overgewicht, hoge bloeddruk, hoog suikergehalte in het bloed, ongezond cholesterolniveau en te veel triglyceriden (vetten) in het bloed. Omdat men de samenhang van deze verschijnselen nog niet goed begreep, werd dit het Syndroom X genoemd.

Wil je deze editie graag ontvangen? Bestel deze dan hier.

Bronnen en achtergrondinformatie
Voor dit artikel is gebruik gemaakt van de artikelen De ontspoorde stofwisseling van Fleur Kortekaas, Inleiding op MetS van Jochem Bögemann MSc, Voeding bij Metabool Syndroom van Tanja Visser en De verstoorde stofwisseling bij MetS van Peter Voshol, alle  verschenen in OrthoFyto 2017/1.

Kijk op keerdiabetesom.nl voor meer inspiratie en programma’s. Daar is ook de documentaire Keer Diabetes Om te zien. Op hoewordje100.nl zijn de afleveringen van het gelijknamige tv-programma te zien, met recepten en blogs.