Massage als medicijn

4 oktober 2017

Door: Anna Myrte Korteweg

Massage is gezond. Het zorgt voor ontspanning, een goede doorbloeding, het afvoeren van afvalstoffen. Én het heeft ook nog eens een positief effect op de wisselwerking tussen lichaam en geest. Speciaal daarvoor opgeleide massagetherapeuten maken daarom gebruik van massage als een therapievorm. Massagetherapeut Frederiek Mink vertelt over de manier waarop zij ziekenhuispatiënten en –medewerkers begeleidt om hun innerlijk welzijn te hervinden.

Aan de drukke gang op de begane grond van het Flevoziekenhuis heeft Frederiek haar praktijkruimte. Ik kan me voorstellen dat je hier als ziekenhuispatiënt tot rust komt. Geen medische instrumenten, de geur van etherische oliën, gedempt licht: niets in deze kamer herinnert je eraan dat je in het ziekenhuis bent en alles is gericht op volledige aandacht voor jou. ‘Massagetherapie is een kruising tussen fysiotherapie en psychotherapie’, vertelt Frederiek. ‘Elke behandeling start met een kort gesprek, waarbij er dieper wordt ingegaan op iemands probleem en – vooral – op de manier waarop dit probleem wordt ervaren. Daarna gaat de cliënt op de tafel liggen. Thema’s uit het gesprek kunnen door de aanraking – en door wat die aanraking teweeg brengt – opnieuw voorbij komen. Vaak verandert de ervaring van pijn en spanning als je er de aandacht op richt. Dan wordt het minder star, en minder machtig ook.’

Universele taal
Frederiek werkt pas vijf jaar als massagetherapeut. Oorspronkelijk was ze manager trajectbegeleiding en reïntegratie bij een grote welzijnsstichting in de Bijlmermeer. ‘Ik kwam mensen met allerlei verschillende achtergronden tegen die zeer complexe problemen hadden. Hun gevoel van onmacht leek bij te dragen aan veel kwalen, zowel lichamelijk als mentaal. Terugkijkend is toen de kiem gelegd voor mijn massagetherapiepraktijk.

Wil je deze editie graag ontvangen? Bestel deze dan hier.