Licht op Lyme

25 oktober 2016

Door: Jochem Bögemann

Wie gebeten is door een teek, wordt geadviseerd om binnen 24 uur het beestje te verwijderen en de huid rondom de tekenbeet goed in de gaten te houden. Een rode vlek of kring op de huid kan namelijk duiden op de ziekte van Lyme. Maar het niet zien van een vlek of kring, betekent niet dat je niet besmet bent met de Borelia-bacterie. Maar liefst twee derde van de mensen die geïnfecteerd is met de ziekte van Lyme, kan zich namelijk helemaal geen tekenbeet of rode plek herinneren.

Bovendien kent de ziekte van Lyme veel verschillende verschijningsvormen. Waar de een last heeft van gewrichtspijn, kan de ander last hebben van aanhoudende vermoeidheidsklachten of een opeenstapeling van gezondheidsklachten. Dit komt doordat de ziekte van Lyme wel 350 ziektebeelden kan ‘imiteren’. Hierdoor is het extra lastig om de juiste diagnose te stellen. Ook heeft de bacterie de nare eigenschap dat hij zich onzichtbaar kan maken in ons immuunsysteem. De testen die op dit moment worden gebruikt om Lyme te diagnosticeren, zien de bacterie daarom domweg over het hoofd.

Veel huisartsen denken bij deze klachten daarom niet automatisch aan de ziekte van Lyme, terwijl hier wel sprake van kan zijn. Met alle gevolgen van dien. Want het niet of te laat diagnosticeren van de ziekte, kan ernstige gevolgen hebben en uiteindelijk leiden tot de chronische Lyme-ziekte: een ziekte die een zware wissel trekt op het leven van de patiënt .

In het eerste acute stadium is de ziekte van Lyme goed te behandelen met antibiotica. Naast deze reguliere behandeling, kunnen patiënten zich laten behandelen volgens de methode van de International Lyme and Associated Diseases Society. Behandelaars die werken volgens deze methode, gaan uit van het klinische beeld van de patiënt, dat wil zeggen het totale beeld dat ontstaat uit het gesprek met de behandelaar en het lichamelijk onderzoek. De behandeling is per individu verschillend omdat rekening wordt gehouden met (co-)infecties en de veerkracht van het immuunsysteem. Naast antibiotica maken ze bij deze vorm van behandeling vaak gebruik van probiotica, kruiden en supplementen. Helaas is er geen gouden sleutel tot succes. Wat bij de een werkt, hoeft bij de ander niet te werken. Mocht je klachten hebben en meer informatie willen hebben over deze behandeling, raadpleeg dan de site van www.avig.nl of www.lymevereniging.nl

Voorkomen blijft natuurlijk altijd beter dan genezen. Blijf daarom alert. Ook in de herfst- en wintermaanden zijn teken actief bij temperaturen boven de 7°C.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met drs. J.C. van Montfort. Van Montfort is lid van de AVIG en werkt in de werkgroep ‘Lyme en zijn co-infecties’. Hij is daarnaast werkzaam als arts in het Centrum voor Integrale Gezondheidszorg in Maastricht.

Wil je deze editie graag ontvangen? Bestel deze dan hier.