Biodanza en Open Floor

9 oktober 2017

Door: Geeske Lanting

Dansend je gevoel tot uitdrukking brengen én jezelf beter leren kennen: daar gaat het om bij Biodanza en Open Floor. Omdat je bij deze dansvormen vanuit je gevoel beweegt, gaat het niet om het leren van mooie danspasjes of bewegingen. Je danst om het leven echt te voelen. En dat heeft een positieve invloed op je welzijn!

Of je nu jong, oud, gezond of iets minder gezond bent, iedereen kan dansen. Dat is het uitgangspunt bij Biodanza en Open Floor. Het is dan ook niet voor niets dat het aantal beoefenaars van deze dansvormen gestaag toeneemt. Steeds meer mensen ervaren de heilzame werking van deze vormen van dansexpressie waarbij bewegen en meditatie centraal staan. Biodanza betekent letterlijk ‘dans van het leven’ en is ontwikkeld door psycholoog en medisch antropoloog Rolando Toro Araneda in de jaren zestig in Chili. Inmiddels is zijn gedachtegoed verspreid in maar liefst 54 landen. In Nederland alleen al zijn er 200 plekken waar je wekelijks, in groepsverband, Biodanza kunt beoefenen. De lessen worden verzorgd door erkende docenten die een driejarige opleiding hebben gevolgd aan één van de vijf Biodanza-scholen.

Levenslijnen Biodanza
Monique Hoed, directeur van de opleiding in Utrecht, vertelt: ‘Iedere danssessie, die ongeveer twee uur duurt, heeft een thema. Zo’n thema vloeit voort uit wat Toro de ‘levenslijnen’ noemde. Hij onderscheidde er vijf: vitaliteit, seksualiteit – waarbij het meer gaat om de kunst van het genieten dan om seks -, creativiteit, affectie en transcendentie. Deze levenslijnen zijn bepalend voor ons geluk.

Wil je deze editie graag ontvangen? Bestel deze dan hier.