Kick-off naar een gezonde levensstijl

5 april 2016

Je voelt je niet lekker, je bent al tijden niet fit, je hebt last van steeds terugkerende verkoudheden en je kunt minder makkelijk omgaan met stress… Uit onderzoek blijken geen afwijkende waarden. Toch voel je je niet zoals je zou willen en moeten voelen. Grote kans dat je teveel afvalstoffen bij je draagt en dat het de hoogste tijd is om je lichaam te reinigen!

Ons lichaam heeft gelukkig heel veel manieren om zichzelf te beschermen en schoon te houden. Toch raakt je systeem soms overbelast. Heel veel kleine vervuilingen vormen samen een grote druk op je lichaam en de reinigende organen. Deze overbelasting kan een neerwaartse spiraal van je gezondheid en vitaliteit veroorzaken met alle gevolgen van dien.

Je lichaam reinigen, ook wel detoxen genoemd, is een van de basistherapieën van de natuurgeneeskunde. In de natuurgeneeskunde gaan we er vanuit dat iedereen beschikt over een enorm zelfherstellend vermogen, met een complex systeem van processen die op ingenieuze wijze met elkaar samenwerken. Hoe minder dit vermogen wordt gehinderd door stoffen die niet in ons lichaam of onze geest thuishoren, hoe makkelijker dit gaat.

Tijdens zo’n reinigingskuur eet je bewust, een korte periode, niet of anders. Een reinigingskuur helpt je, naast het opruimen van afvalstoffen in je lichaam, ook met het loslaten van wat je belemmert in het leven. Hierdoor creëer je op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau, ruimte voor inzicht en groei.

Binnen mijn praktijk krijg ik vaak de vraag wat nu precies gezonde voeding is, waarom ‘superfood’ minder werkt dan verwacht of hoe het komt dat een cliënt klachten heeft, ondanks zijn gezonde levensstijl. De enorme hoeveelheid informatie en de hypes die over elkaar heen buitelen, maken dat het best lastig is om zelf te bepalen wat wel of niet goed voor je is.

Om chronische gezondheidsklachten te voorkomen, vind ik het belangrijk om de zin van preventief werken aan je gezondheid te benadrukken. Mijn collega’s en ik bieden daarom reinigingsprogramma’s op maat aan, waarbij we rekening houden met de draagkracht, belasting en de gevoeligheden van een cliënt.

Het is een milde reiniging, zodat je in principe je dagelijkse bezigheden kunt blijven doen. De reiniging is bovendien een basis voor een gezondere leefstijl door het jaar heen. Iedereen is tenslotte uniek, en wat voor de een gezond is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. De ondersteunende therapieën tijdens de reinigingskuur kunnen helpen om stress te reduceren, trauma’s los te laten en je eigen grenzen weer te voelen.

Om gezond oud te worden zullen we zelf moeten werken aan een gezonde voedingsstijl en leefwijze. Een reinigingskuur kun je zien als een ‘onderhoudsbeurt’ van je lichaam. En zo ongewoon is periodiek onderhoud niet. Je auto gaat ook een keer per jaar naar de garage voor een APK. Waarom zouden we dat dan niet doen voor ons lichaam, het voertuig van onze geest en ziel?