Paleis van het kind

15 februari 2017

Door: Annerieke Cooiman-Laar

Ken je dat gevoel? Zo’n gevoel dat je wat te doen hebt in dit leven? Een soort missie, een passie of misschien wel een droom?

In de praktijk krijg ik vaak de vraag van vrouwen of ik hen kan helpen bij het zwanger worden. Soms een preventief consult ter voorbereiding op het zwanger worden. Deze consulten vind ik het allerfijnst, omdat je dan samen met de cliënte kunt kijken hoe het met haar gezondheid is gesteld en wat eventueel nodig is om deze te verbeteren. Immers, als we bezoek krijgen, ruimen we ons huis ook op. Ik vind het mooi als vrouwen zich daarvan bewust zijn en op die manier hun huisje (de baarmoeder) voor het toekomstige kindje op orde willen brengen. Of zoals de Chinese geneeskunde de baarmoeder noemt, het paleis van het kind, zo goed mogelijk verzorgen en van alle denkbare rijkdommen (voedingsstoffen) voorzien.

Ik ben me hier meer en meer in gaan verdiepen, waardoor het enthousiasme voor mijn vak alleen maar is toegenomen. Het is super fijn om een vrouw te kunnen vertellen dat zij wel degelijk dingen in haar eet- en/of leefpatroon kan verbeteren om zo haar vruchtbaarheid te vergroten. Het lichaam prioriteert namelijk. Als je niet optimaal gezond bent, of er gaat bijvoorbeeld veel energie naar de spijsvertering omdat deze niet optimaal functioneert, dan blijft er te weinig energie over voor je vruchtbaarheid.

Helaas neemt het aantal stellen dat moeilijk zwanger kan worden toe. Wereldwijd heeft circa een op de zes stellen met een kinderwens hulp nodig om een zwangerschap tot stand te brengen. Een Britse onderzoeker voorspelde onlangs dat vruchtbaarheidsproblemen binnen tien jaar zullen verdubbelen in Europa.

Wanneer een vrouw bij mij in de praktijk komt, is ze vaak verbaasd over de hoeveelheid vragen die ik stel over de menstruatiecyclus, voeding, gezondheid, slaap en bijvoorbeeld hoe het met de stress is gesteld. Allemaal belangrijke factoren die van invloed zijn op de vruchtbaarheid.

Zo had ik laatst een vrouw van 32 jaar in de praktijk. Ze was al een tijd bezig om zwanger te worden, maar het lukte niet. Tijdens ons eerste gesprek bleken er veel ontstekingsprocessen in haar lichaam te zijn. Nadat we hier aan gewerkt hadden, bleek ze ineens zwanger te zijn en kon ze haar geluk niet op!

Ook een mooi praktijkvoorbeeld is de 29-jarige vrouw die een half jaar geleden stopte met de pil, maar niet zwanger werd. Dat is op zich niet vreemd, maar ze was al zo gestrest van de focus op de kinderwens, dat haar hele lichaam verkrampt was. Ze voelde het letterlijk in haar schouders, nek en rug. Door met acupunctuur op ontspanning te werken, volgde de zwangerschap na twee maanden.

Sowieso een tip die ik altijd meegeef: zorg voor warme voeten! Want warme voeten helpen ook voor een goede circulatie in je bekken. Lemniscaatbewegingen met je heupen maken met je voeten op heupbreedte is trouwens ook een goede manier om de ontspanning, circulatie en energie in je bekkenbodem te verhogen. Dit draagt bij aan het vergroten van je vruchtbaarheid.
Ik vind het heel fijn om preventief te kunnen werken, om zo de gezondheidswinst zo groot mogelijk te laten zijn. Als ik kan bijdragen aan een verbeterde gezondheid voor de conceptie en kan helpen bij het zo optimaal mogelijk maken van het paleis van het kind, zodat daar een gezond en sterk nieuw mens geboren mag worden, dan voel ik mij rijk. Daar word ik blij van!