Overvolle moestuin

8 augustus 2017

Door: Annerieke Cooiman-Laar

Op een lentedag werk ik in mijn tuintje. Naast een perenboom, appelboom en wat klein fruit, heb ik een grote bak ‘gereserveerd’ voor mijn moestuin. Ik schep de bak eerst leeg omdat ik er vorig jaar echt te veel plantjes in had gezet. De opbrengst was op zijn zachtst gezegd bedroevend. Ook vul ik de bak met nieuwe aarde. Al doende leert men. Dit keer heb ik me goed voorbereid en gelezen hoe je nu eigenlijk moet ‘moestuinieren’. Heerlijk om een goed plan te hebben en daarmee aan de slag te gaan. Terwijl ik dit aan het doen ben, bedenk ik mij dat er in mijn praktijk regelmatig mensen komen die de regie over hun eigen leven zijn kwijtgeraakt. Een beetje vergelijkbaar met mijn overvolle moestuin van vorig jaar. Ze slikken supplementen waarvan ze vaak niet meer precies weten waarvoor ze deze ook al weer gebruiken. ‘Oh ja, omdat ze ergens gelezen hebben dat het goed is.’ Net als de vele diëten die ik voorbij zie komen. ‘Maar wat is goed voor jou?’ vraag ik dan altijd. ‘Laten we dat nou eens bekijken.’

Door goed voor jezelf te zorgen en de juiste keuzes te maken, heb je veel invloed op je gezondheid. Maar bij het maken van die juiste keuzes gaat het nog wel eens mis door de veelheid van dingen waaruit we kunnen kiezen. Als we al kunnen kiezen. Prikkeling en overbelasting liggen hierdoor op de loer. En dit heeft weer nadelige gevolgen voor ons lichaam. Want wist je dat ons lichaam is opgebouwd uit circa honderd biljoen cellen, die zich voortdurend voor ons inzetten? Onze haren en nagels blijven maar groeien, wondjes genezen vanzelf, we verteren ons voedsel en zetten het om in voedzaam nieuw bloed. Om ons te laten functioneren vinden er ongelofelijk veel reacties plaats in ons lichaam. Bovendien sterven er elke seconde miljoenen cellen en krijgen we er elke seconde weer miljoenen nieuwe cellen bij. Zolang deze zich vernieuwen zijn er altijd drie mogelijkheden: de nieuwe cellen zijn van dezelfde kwaliteit (stabilisatie), de nieuwe cellen zijn van een mindere kwaliteit (degeneratie) of de nieuwe cellen zijn van een betere kwaliteit (regeneratie).

En wij hebben er invloed op of onze cellen zich stabiliseren, degenereren of regenereren. Blokkerende overtuigingen, ongezonde voeding, hoge ademhaling, te weinig ontspanning, te veel stress, chemische geneesmiddelen, verkeerde lichaamshouding en toenemende elektromagnestische straling zijn allemaal oorzaken die kunnen bijdragen aan degeneratie.

Door hier andere keuzes in te maken, kunnen onze cellen regeneren. Bij een goed evenwicht blijf je gezond, zijn je cellen van goede kwaliteit en is je bloed gezond. Net als de gezonde plantjes in mijn moestuin, die ik binnenkort hoop te oogsten.