Natuurgeneeskunde, een prachtig vak

4 februari 2016

Al weer een aantal maanden geleden kreeg ik van Ellen Vunderink, de hoofdredacteur van dit tijdschrift, de vraag of ik een column wilde schrijven voor L’even. Volgens Ellen had ik vast hele mooie dingen te vertellen over mijn kennis en ervaringen als natuurgeneeskundige, oprichtster van een gezondheidscentrum, mijn werk voor kinderen in Nepal, vrouw van Sebastian en trotse moeder van drie zonen. Ik voelde mij vereerd en tegelijkertijd sloeg de schrik mij ’n beetje om het hart. Want hoe doe je dat, een column schrijven? Mijn enthousiasme won het van mijn schroom. Vanaf deze plek ga ik u dus voortaan een inkijkje geven in mijn leven.

Zolang ik mij kan herinneren ben ik al geïnteresseerd in de natuurgeneeskunde. Ik ben de tweede uit een gezin van negen kinderen. In zo’n gezin is er altijd wel iemand met wie wat aan de hand is. Een kind met epilepsie, een kind met leerachterstand, een kind met allergische klachten…. Mijn moeder leek altijd een passende, alternatieve behandeling te hebben, die goed werkte, vooral op pijnen of ongemakken waar regulier geen antwoord op was. Ik vond dat als kind razend interessant. Ook kan ik me nog goed herinneren dat ik een boek las waarin een meisje leerde over de geneeskracht van de natuur. De avonturen van dit meisje maakten een enorme indruk op me. Zo wilde ik ook zijn.

Ondanks mijn grote interesse in de natuurgeneeskunde, schreef ik me in 2002 toch in voor de studie geneeskunde, met de bedoeling mij later te gaan specialiseren in alternatieve geneeswijzen, Toen ik, geheel tegen mijn verwachting in, uitgeloot werd, schoot mij te binnen dat ik nog ergens een brochure van de Academie voor Natuurgeneeskunde had liggen. Dezelfde zomer nog startte ik met de opleiding die, naar al snel bleek, veel beter bij mij paste. Alle kennis die werd aangereikt, zoog ik als een spons in mij op. Ik studeerde af in de vakrichtingen acupunctuur, klassieke homeopathie en natuurgeneeskunde. De afgelopen jaren heb ik me veel verdiept en ervaring opgedaan over gynaecologische klachten (menstruatieklachten, kinderwens, zwangerschap, etc.) en buikklachten.

In 2012 heb ik Natuurlijk Gezondheidscentrum Rotterdam opgericht, waar ik met veel plezier met zeven collega’s samenwerk. Het is fijn om elkaar expertise te kunnen benutten voor feedback en ruggenspraak, maar ook om mensen aan elkaar te kunnen doorverwijzen als je inschat dat een patiënt bij iemand anders beter af is.

Natuurgeneeskunde is een prachtig vak. Vrijwel dagelijks verwonder ik me over de kennis die men duizenden jaren geleden al had. Of ben ik verbaasd over hoe mooi het lichaam in elkaar zit, als je naar het geheel kijkt. Dingen zijn dan vaak zo logisch! als je op die manier kunt en wilt kijken naar klachten en processen, dan kun je veel leren over jezelf en je reactiepatronen. Zowel fysiek als mentaal, emotioneel. Dat vind ik ook het mooie aan mijn werk in de praktijk. Op het moment dat er inzicht komt in de klachten en reactiepatronen kun je grote stappen maken voor je gezondheid. Het heeft mij in ieder geval al veel inzichten opgeleverd.

Doordat je in de natuurgeneeskunde naar het geheel kijkt, levert dat veel meer mogelijkheden voor behandeling op. Niet alleen de symptomen zijn belangrijk, juist ook de onderliggende oorzaak. Bij mij in de praktijk komen bijvoorbeeld vaak vrouwen die als diagnose ‘onverklaarbaar onvruchtbaar’ gekregen hebben. Meestal kan ik hen na een eerste consult wel degelijk aangeven waaraan gewerkt kan worden, omdat vanuit de natuurgeneeskunde niet alleen de voortplantingsorganen verantwoordelijk zijn voor het in vervulling gaan van de kinderwens. Als dit dan ook nog resulteert in een zwangerschap, dan ben ik blij en dankbaar dat ik dit werk mag doen.

En dat geld natuurlijk altijd als ik terugkrijg dat iemand zich daadwerkelijk beter gaat voelen. Dat is waar ik het voor doe!

Bij het schrijven van deze column sta ik aan de vooravond van de herstart van mijn praktijk. Na het verlof van ons derde kindje, ben ik in januari 2016 weer gaan werken.

Ik hoop dat ik voor interessante columns kan zorgen voor L’even. Een heel nieuwe uitdaging, die ik graag aanga!