Liefde gaat door de maag

4 december 2017

Door: Ramona van Silfhout

Als je verliefd bent, fladderen de vlinders in je buik en leef je van de liefde. Je bruist van energie en hebt weinig honger. Maar als de liefde dooft, kun je dagenlang niet eten van verdriet of zoek je juist troost in een grote bak ijs. Er is geen orgaan waar de kuren van de liefde zich duidelijker laten voelen dan in de maag.

De maag is een belangrijk onderdeel van je spijsvertering en ligt als een soort scheve, veerkrachtige zak onder je middenrif. Als jij een hap eten doorslikt, ontspant je maag om zich vervolgens uit te kunnen rekken. Het orgaan heeft een binnen- en buitenbocht waardoor vloeistoffen snel kunnen passeren, terwijl vast voedsel achterblijft om gekneed te worden. Tijdens het kneden wordt er maagzuur toegevoegd wat de hap in steeds kleinere stukjes opdeelt. De twaalfvingerige darm breekt de ontstane brei nog verder af. Jouw hap eten verandert zo in een serie onherkenbare, universele bouwsteentjes voor je lichaam.

Deze bouwsteentjes geven ons de energie die we nodig hebben om te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Voeding komt na zuurstof en water op de derde plaats in de lijst van essentiële levensbehoeftes. Maar is liefde en geborgenheid niet minstens zo belangrijk?

Een experiment met babyaapjes heeft ooit de noodzaak van moederliefde aangetoond. De aapjes werden in twee groepen verdeeld, waarbij de ene helft melk kreeg van de eigen moeder en de andere helft van een robot. Het is een triest verhaal, maar de aapjes met de robotmoeder gingen dood.

Nu zijn wij geen aapjes, maar je kunt je wel voorstellen dat liefde ook voor ons essentieel is. Liefde, warmte en geborgenheid kun je evengoed als voeding zien. Als je het nog breder bekijkt, vallen ook zaken als vriendschap, natuur, inspiratie en nieuwe kennis onder voeding. De kunst is om steeds weer voor de juiste soort voeding te kiezen. Dit is niet altijd makkelijk. Heb je nou eigenlijk behoefte aan een boterham met kaas of een arm om je heen? Zeker als je je ongelukkig voelt, is de neiging groot om naar een zak chips te grijpen, terwijl het misschien meer zou helpen om een vriend te bellen of een goed boek te lezen.

Je maag verwerkt niet alleen je maaltijd, maar ook alle vormen van figuurlijke voeding en dagelijkse indrukken die je tot je neemt. Om dit alles goed te kunnen verteren, is het belangrijk dat je je ontspannen en veilig voelt. Als je stress ervaart, kan je maag moeilijker ruimte maken. Het gevolg is dat iets als ‘een steen op je maag’ ligt. Soms botst een situatie met jouw innerlijke waarde. Je irriteert je of je hebt het gevoel dat je iets ‘in de maag wordt gesplitst’. Conflicten met de buitenwereld kunnen dan ook letterlijk voelbaar worden als ‘een knoop in je maag’. En als je een situatie niet goed los kunt laten, kan het gebeuren dat je nachtenlang ligt te ‘malen’.

De taal van je maag is duidelijk. Het nodigt je uit om te luisteren naar wat je nodig hebt. Wat wil jij tot je nemen? Liefde? Inspiratie? Een moment van rust, even weg van alle indrukken? Of gewoon een lekkere, voedzame maaltijd? Het kiezen van de juiste voeding uit zich in een voldaan en tevreden gevoel. Welke voeding heb jij nodig vandaag?