Herken je lichaamssignalen

1 juli 2016

Ons lichaam zit mooi in elkaar. Het kies altijd de minst belastende plek om de eerste waarschuwingssignalen te geven wanneer we uit balans raken. Hoe meer je naar die eerste signalen luistert, des te beter je preventief voor jezelf zorgt. Meestal herstelt ons lichaam zichzelf als het uit balans is geraakt. Denk bijvoorbeeld aan een wondje dat vanzelf geneest. Of de pijn in je rug die na een paar dagen spontaan verdwijnt. Ons lichaam probeert voortdurend in balans te blijven, zodat we erg nauwelijks bij stilstaan hoe ingenieus ons lichaam en onze geest functioneren.

Chronische lichamelijke klachten zijn vaak het gevolg van het negeren van waarschuwingssignalen die het lichaam al eerder heeft gegeven. De natuurgeneeskunde bekijkt deze signalen, zoekt de achterliggende oorzaak en helpt zo het lichaam en de geest weer in zijn natuurlijke balans te komen. Immers, alle organen corrigeren of voeden elkaar en zijn onderdeel van het geheel. Als een orgaan niet functioneert, heeft dat consequenties voor andere systemen in ons lichaam. Als een orgaan uit balans raakt, dan heeft dat ook invloed op hoe we ons mentaal/emotioneel voelen. Eigenlijk weten we dat al heel lang, want onze taal is doorspekt met spreekwoorden die aantonen dat er een relatie is tussen organen en emoties: je gal spuwen, het hart op de tong hebben, de longen uit je lijf huilen, ergens mee in je maag zitten.

Symptomen die je ervaart zijn een uiting van een onderliggende disbalans. Een klacht kan het gevolg zijn van een dieperliggende oorzaak die minder zichtbaar is. Zo kunnen lage rugklachten het gevolg zijn van een disbalans in de darmen of een zwakte van de nieren.

Chronische vermoeidheid is tegenwoordig een veelvoorkomende klacht, waar tal van oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen: het kan ontstaan door een virus die vaak actief wordt in een zwakke plek of zwak orgaan in ons lichaam. Dit orgaan neemt vervolgens energie weg bij andere organen. Zo ontstaat een energieslurpende keten die de vermoeidheid veroorzaakt. Maar ook darmklachten of een overbelaste lever kunnen vermoeidheidsklachten veroorzaken. Als de dieperliggende storing in het systeem eenmaal is gevonden, kan het genezingsproces beginnen. Bij maagklachten kan het bijvoorbeeld nodig zijn om je lifestyle te veranderen en aan je lever te werken om je maag te herstellen.

Wanneer we ziek worden, gebeurt dat niet zomaar. Daarom is preventie in de natuurgeneeskunde net zo belangrijk als het herstellen van ziekte: door de oorzaak weg te halen en afvalstoffen af te voeren, wordt voorkomen dat je ziek wordt. Als je signalen negeert, veroorzaakt het een het ander en word je uiteindelijke chronisch ziek.

Een Chinese arts werd duizenden jaren geleden pas betaald als hij zijn gemeenschap gezond hield. Deze financiële prikkel maakte dat preventie en het stimuleren van een gezonde energiestroom, hoog bij hem in het vaandel stonden.

Onderstaande tekst geeft dat mooi weer:
Tao schiep Een.
Een schiep Twee.
Twee schiep Drie.
De Drie schiepen de Tienduizend Dingen.
De Tienduizend Dingen bevatten Yin en Yang.
En door middel van Qi bereiken ze harmonie.

(uit: Tao Te Ching)