Koorts is gezond

17 oktober 2016

Vandaag ben ik eerder naar huis gegaan, omdat mijn jongste kind niet lekker is. Als ik thuiskom tref ik hem hangerig en met van die lodderige oogjes aan. Hij is dolblij dat ik er ben en gaat lekker tegen me aan liggen. Ik vind het belangrijk om thuis te zijn als de kinderen ziek zijn. Misschien ouderwets, maar dat is waar ik me goed bij voel. Later die middag stort ook de oudste in. Ze hebben allebei behoorlijke koorts, willen niets, behalve knuffelen en vooral veel slapen.

Nu ze lekker liggen te slapen, besluit ik hier eens over te schrijven. In mijn praktijk zie ik namelijk vaak kinderen met chronische klachten. Kinderen die bijvoorbeeld continu verkouden zijn of last hebben van steeds terugkerende oorontstekingen. Ook darm- en vermoeidheidsklachten passeren regelmatig de revue. Eén van de belangrijke vragen die ik dan altijd stel, is: ‘Wanneer had uw kind voor het laatst koorts en hoe hoog was deze?’
In de gesprekken die ik met de ouders heb, merk ik dat zij het vaak eng vinden als hun kindje koorts heeft. Ze geven snel een zetpil om de koorts te verlagen en het ziek zijn te verlichten. Maar verlicht je hier eigenlijk wel mee?

Koorts is een teken dat het immuunsysteem voor ons aan het werk is. Het hebben van koorts is daarom een goed teken. Het geeft aan dat ziekteverwekkers worden aangevallen of beschadigingen worden gerepareerd. Ook pijn, opgezette lymfeklieren en roodheid zijn signalen die het lichaam afgeeft om aan te geven dat er een probleem is dat om aandacht vraagt. Zij zorgen ervoor dat we beter naar onszelf moeten luisteren en de rust nemen die we nodig hebben om het afweerproces tegen indringers goed af te ronden.

Als deze afweersignalen nooit optreden, kan dat betekenen dat het immuunsysteem verzwakt is en niet in staat om beschadigingen te repareren of ziekteverwekkers te herkennen en uit te schakelen. Gebruik van pijnstillers, antibiotica of ontstekingsremmende medicijnen verstoort het herstelproces. Met alle gevolgen van dien. Door een verzwakt immuunsysteem kunnen allerlei vage klachten opspelen. Klachten waar in eerste instantie geen oorzaak voor kan worden gevonden: vermoeidheidsklachten, slaapproblemen, pijnlijke gewrichten en spieren, etc. Wanneer je alsmaar signalen onderdrukt, blijven de ziekteverwekkers in ons lichaam en belasten zij het met zure stofwisselingsproducten en toxines. De klachten stapelen zich vervolgens op tot ze zo erg geworden zijn dat er wel een diagnose bij past.

Als je kindje ziek is met koorts, is dit dus een goed teken. Hoewel een ziek kind met onze drukke agenda’s natuurlijk nooit uitkomt. Het betekent dat je kind een vitaal immuunsysteem heeft dat in staat is op een indringer te reageren en deze te lijf te gaan met een effectieve afweerreactie. Zolang we onze kinderen in deze effectieve afweerreactie kunnen houden, is dat van grote betekenis voor hun gezondheid. En trouwens, na een periode van koorts, volgt vaak ook een enorme stap in hun ontwikkeling. Ze gaan beter praten, lopen, snappen ineens een heleboel meer. Dat blijft bijzonder! Meestal hoef je er echt niet bang voor te zijn. Kijk goed naar je kind. Zolang je geen bewustzijnsdaling, ijlen of andere zorgwekkende dingen ziet, is er niets aan de hand. Bedenk ondertussen dat hoe sneller je kind door de koorts heen is, des te eerder hij weer aan het spelen is. En trouwens, dit hele koortsverhaal geldt natuurlijk ook voor volwassenen.