Jezelf laten horen

12 oktober 2017

Door: Ramona van Silfhout

Pompoenrisotto… of toch lasagne? Watertandend kijk ik naar de menukaart. In gedachte hoor ik mijn oma zeggen: ‘Elk pondje gaat door het mondje!’ Ik glimlach en besluit voor de lasagne te gaan.

Onze spijsvertering is een intrigerend proces. Het is de weg die ons eten aflegt, waardoor we ons lichaam de voedingsstoffen kunnen geven die we nodig hebben. Onze mond komt als één van de eerste organen in actie, maar het verteren van ons eten begint al vóór de eerste hap.

Stel, je krijgt een punt versgebakken appeltaart. Je kijkt ernaar en het water loopt je in de mond. Je brengt het bordje naar je neus en ruikt de zoete, overheerlijke geur van warme appel en kaneel. (Grote kans dat zelfs het denken aan taart en het lezen van deze woorden je speekselproductie op gang brengt.) Met je neus, perfect gelokaliseerd boven je mond, controleer je of het veilig is om een hap te nemen. Pas als het taartje door de test komt, volgt de hap, het proeven, het malen met je kaken en het kneden met je tong. En dan de slik. Een bijzonder moment want pas nu zeg je echt ‘Ja, ik wil dit!’ Als je rond de veertig jaar bent, heb je waarschijnlijk al ruim 438.000 keer ‘ja’ gezegd tegen de voeding die je tot neemt. Koekjes bij de koffie niet meegerekend.

Wat slikken jij en ik nog meer? Want het is niet alleen fysieke voeding die je te verteren krijgt. Elke dag komen er mensen en situaties op je pad en heb je bewust of onbewust de keuze: Wil ik dit? Hoe ga ik hier mee om? Hoe ‘verteer’ ik dit?

Soms moet je ergens nog even ‘op kauwen’, het in stukjes hakken om het beter te kunnen bekijken. Soms heb je een beetje hulp nodig om iets wat je niet verkroppen kunt toch behapbaar te maken. Door bijvoorbeeld een avond gezellig met een vriend of vriendin op de bank ‘het leven’ door te nemen. Maar wat als je elke dag te maken hebt met een situatie waar je echt niet blij van wordt? Een collega die zich vervelend gedraagt of een luidruchtige buurman? Hoe kan dit je voeden zoals een gezonde maaltijd dat doet? Mag je stoppen met slikken en je collega of buurman hierover aanspreken?

Ja, het mag en het kan. Je kunt ‘nee’ zeggen, ook met je mond. Want met dit orgaan neem je niet alleen tot je en maak je iets van jou, het is ook de plek waar je ‘jou’ naar buiten brengt. Er zijn eindeloos veel manieren om jezelf te laten horen, in woorden en geluid. Je kunt fluisteren of schreeuwen, zingen of praten. Zoenen, beminnen en lachen tot de tranen over je wangen rollen. Met je mond geef je vorm aan wat je hoofd bedenkt, wat je lichaam je laat voelen en wat je hart je vertelt. Hoe klinkt jouw verhaal?