Hatsjoe!

10 april 2017

Door: Annerieke Cooiman-Laar

De dagen worden weer langer en lichter. Het is lente! Ieder jaar is het weer fascinerend om te zien hoe de natuur ontwaakt na een lange winterslaap. Bloemknopjes ontluiken en lammetjes dartelen vrolijk in de wei. We trekken er massaal op uit om de eerste warme zonnestralen op onze huid te voelen. Helaas is het in deze tijd van het jaar niet voor iedereen genieten geblazen. De kwaliteit van leven voor mensen die hooikoorts hebben, wordt met name in de lente behoorlijk op de proef gesteld.

Hooikoorts is een overgevoelige reactie van het lichaam op stuifmeelkorrels, die ook wel pollen worden genoemd. In het voorjaar zweven er miljoenen pollen in de lucht. Het lichaam van iemand die hooikoorts heeft, beschouwt deze pollen ten onrechte als gevaarlijke indringers. Om de indringers te bestrijden, maakt het lichaam histamine aan. Histamine zorgt voor het verwijden van de bloedvaten. Hierdoor kunnen afvalstoffen worden afgevoerd en antistoffen worden aangevoerd. De jeuk en pijn die hierbij ontstaat, waarschuwt het lichaam dat er iets aan de hand is. Deze histaminereactie is dus goed. Bij een overmatige of ongewenste histaminereactie wordt er een teveel aan histamine aangemaakt. Hierdoor worden de slijmvliezen rood en zwellen op. Ook ontstaat er een overmatige slijmproductie. Bij een aanval van hooikoorts raken de slijmvliezen geïrriteerd. Met name de slijmvliezen in de neus, keelholte en de slijmvliezen bij de ogen. Mensen met hooikoorts kunnen last hebben van jeukende, branderige ogen, niesbuien, verstopte neuzen, benauwdheid, koortsig gevoel etc. De klachten kunnen per jaar verschillen.

Via je huisarts kun je medicatie krijgen die de allergische reactie(s) dempen (antihistamine) of ontstekingen verminderen (corticosteroïden). Of je kunt een ‘desensibilisatietraject’ doorlopen waarin je lichaam leert om minder gevoelig te reageren op bepaalde stoffen. Al deze middelen kunnen bijwerkingen geven.

Als je last hebt van hooikoortsklachten is het daarom zinvol om een behandeling bij een natuurgeneeskundige, acupuncturist of homeopaat te overwegen. Het voordeel van deze behandelingen is dat het geen bijwerkingen heeft. Bovendien werk je, naast het behandelen van de klacht, ook aan de oorzaak. Vaak krijg ik mensen in de praktijk tijdens de acute fase, dus als ze echt last hebben van de hooikoorts. In deze fase kijk ik dan wat de klachten zijn op dat moment en welke behandeling daar het beste bij past. Dit helpt om de symptomen te verlichten of zelfs te verhelpen.

Als een cliënt echt een blijvende verbetering wil van zijn hooikoortsklachten, is het belangrijk dat hij juist buiten het hooikoortsseizoen doorgaat met de behandeling. Het lichaam is dan namelijk niet bezig met de reactie op de pollen. Er hoeft dus niet te worden gewerkt aan de acute symptomen waardoor er tijd is om te werken aan de onderliggende oorza(a)k(en) van de hooikoortsklacht(en). Uitgangspunt bij zo’n behandeling is zorgen dat de cliënt geen of veel minder last heeft van hooikoorts.

Waardoor het immuunsysteem uit balans is geraakt, kan verschillende oorzaken hebben. Voor de een is het belangrijk het voedingspatroon te veranderen, voor de ander kan het belangrijk zijn de Long Qi en Nier Qi te versterken. Of het verhelpen van darmklachten zodat de onderliggende oorzaak van de verstoring van het immuunsysteem kan worden opgelost. Het mooie van zo’n natuurlijke behandeling is vaak dat de cliënt niet alleen verlichting van de hooikoortsklachten ervaart, maar zelfs een algehele verbetering van zijn gezondheid.