Hart op de tong

7 augustus 2017

Door: Ramona van Silfhout

We zingen erover en storten het uit. Het is blij, bang of van steen. Het zinkt in onze schoenen of maakt een sprongetje. We geven het weg, verliezen het of het wordt gestolen. En vroeg of laat komt er een moment dat het onvermijdelijk breekt. Het hart.

Ons hart functioneert als een pomp die bloed door onze bloedvaten laat stromen. Een flinke klus want onze bloedvaten zijn bij elkaar ongeveer 96.000 km lang! Door de circulatie van ons bloed worden onze spieren voorzien van zuurstof, zijn bij infecties de juiste afweerstoffen snel ter plekke en blijft onze vochtverdeling in balans. Maar het hart is zo veel meer!

Het ritme van het kloppen van je hart weerspiegelt hoe je je voelt, beter dan enig ander orgaan. Als je waardering of plezier ervaart, is je hartritme regelmatig en tevreden. Je hart stuurt signalen naar je hersenen die op hun beurt blije stofjes je lichaam insturen. Dit heet coherentie: je voelt je goed en alles lijkt te kloppen. Als je echter bang of gefrustreerd bent, is je hartritme onregelmatig. Je hersenen hebben al een legertje stresshormonen losgelaten en je raakt letterlijk van slag. Je altijd zo vanzelfsprekend kloppende hart nodigt je op deze manier uit om stil te staan bij jezelf. Liefdevol te luisteren naar wat jij nu nodig hebt. Hoe wonderlijk!

Meer dan ooit beseffen we dat het hart heel sensitief is en dat het kan leren, een geheugen heeft en zelfs onafhankelijk beslissingen kan maken. Ons hart ‘weet’ vaak het antwoord al voordat ons brein besloten heeft. Bovendien creëert het een elektromagnetisch veld wat zestig maal groter is dan dat van het brein. Als het waar is dat je krijgt wat je uitzendt dan heb je met je hart de meest krachtige zendmast te pakken. Wat zou het betekenen daar gebruik van te maken? En van denken naar voelen te gaan?

Daarmee komen we bij dat waar we voor en door leven: de liefde! In de chakrapsychologie staat je hart voor compassie, evenwicht, waardering en zelfliefde. Het is de plek waar je verbinding kunt ervaren: met jezelf en met de wereld om je heen. Bovendien vertelt je hart je precies hoe het ervoor staat. Voel je je benauwd en opgesloten? Of open en warm? Het doet je afvragen: hoe is de balans tussen mijn verstand en mijn gevoel? Leef ik voluit? Heb ik lief? Ga ik mee op het ritme van mijn leven? Of wil ik zelf de maat houden? Luister ik naar de stem van mijn hart?

We willen voluit leven, met een open hart. Maar met alle pijn in de wereld is dat niet altijd makkelijk. Toch kun je niet de ene helft van je emoties buitensluiten en de andere helft toelaten. Voluit ‘ja zeggen’ tegen het leven vraagt dus intiem durven zijn met vreugde, liefde én met angst en hartzeer. Toestaan dat je hart breekt, keer op keer. Omdat liefde, de essentie van alles, nooit gebroken kan worden.