Griep is gezond

19 december 2016

Door: Annerieke Cooiman-Laar

Ik ben echt een herfstkind. Als kind genoot ik al enorm van dit seizoen. En nog steeds trouwens! De verandering van kleuren, bladeren die je in de lucht kunt gooien waarna ze mooi naar beneden dwarrelen en de mysterieuze mist die boven de velden hangt in de vroege ochtend op een prachtige, windstille herfstdag.

Het is ook de tijd van het jaar om het zonlicht dat we in de zomer hebben opgedaan te koesteren en van binnenuit te laten schijnen. Hopelijk heb je in de zomermaanden genoeg zonkracht opgedaan, zodat je voldoende energie hebt om de winter gezond en blij door te komen. Ben je in de winter wat somberder? En mis je de zon enorm? Laat dan je vitamine D-niveau bij je huisarts onderzoeken. Het zou zomaar kunnen dat je in de herfst of winter een tekort aan vitamine D hebt. Een waarde tussen de 80 en 100 nanomol/l is optimaal. Ook als je in deze periode vaker griepklachten en verkoudheden hebt, is het zeker de moeite waard om je vitamine D-waarde eens te laten meten. Want deze vitamine is, net als vitamine C en zink, heel belangrijk voor een goede werking van je immuunsysteem.

Ik hoor overigens vaak dat mensen opzien tegen de herfst en winter. Niet alleen omdat het natter, kouder en donkerder is. Ook omdat ze vaker ziek zijn. In gesprekken met cliënten merk ik dat hier de nodige misvattingen over zijn. Een griepje of een verkoudheid krijgen, betekent echt niet dat je niet gezond bent! En nooit ziek zijn, hoeft niet per definitie te betekenen dat je kerngezond bent. Dit kan natuurlijk wel, maar is helaas niet altijd het geval. Aan mijn cliënten vertel ik dat het juist heel goed is om zo af en toe een griepje onder de leden te hebben. Voor ons immuunsysteem is het belangrijk om in aanraking te komen met nieuwe virussen, zodat het kan leren hoe het ons in de toekomst moet ‘verdedigen’. Dus, baal er niet van als je de komende maanden een verkoudheid oploopt. Zie het als een kans voor je immuunsysteem om sterker te worden. Onderdruk de symptomen liefst niet, duik lekker je bed in, ziek uit en zorg goed voor jezelf.
Het is natuurlijk een ander verhaal als je elke maand ziek bent of gezondheidsklachten hebt die maar niet weg lijken te gaan. Of als je het gevoel hebt dat je elke verkoudheid of virus oppakt die voorbijkomt. Dat is een teken dat er iets niet helemaal goed is. Het is dan zaak om serieus te kijken, eventueel met een deskundige, naar wat de mogelijke oorzaken zijn van je klachten en hoe je deze zou kunnen verhelpen.

Hopelijk lukt het je om in deze periode ook wat meer rust in te bouwen, zodat je goed kunt kijken naar je belasting en belastbaarheid: ‘Doe ik de dingen die ik wil doen vanuit mijn hart en ben ik hierdoor in balans? Of neem ik misschien te veel hooi op mijn vork?’ Je lichaam geeft je vaak niet voor niets waarschuwingssignalen om je te wijzen op gezondheidsklachten die extra aandacht en zorg behoeven.

Kortom, gebruik deze tijd van het jaar om tot bezinning te komen, te relativeren en los te laten, zodat je in de lente met hernieuwde energie weer aan de slag kunt gaan.