Geef je over aan een ballon

1 september 2016

Gisteren kwam ik met een chaotisch hoofd aan bij een vergadering met mijn collega’s. Mijn gedachten buitelden over elkaar heen ‘Nog even hier aan denken, iets voor een cliënte bestellen, niet vergeten een belangrijke mail te beantwoorden én zorgen dat ik om klokslag drie uur op het schoolplein sta om mijn oudste zoon op te halen’. Tijd om tussendoor rustig adem te halen was er niet of nauwelijks!

Wat kun je eigenlijk doen als je je gestrest voelt? Of wat kun je beter laten? Veel mensen associëren koffie met een rustmomentje voor jezelf. Terwijl koffiedrinken juist averechts werkt, als je last hebt van stress. Cafeïne stimuleert namelijk je bijnieren om nog méér adrenaline aan te maken. Ook een sigaretje roken blijkt niet de oplossing. Dit ‘genotsmiddel’ vernauwt de bloedvaten en werkt hierdoor bloeddrukverhogend. Meer stress dus, in plaats van minder. Het eten (van vooral zoete dingen) helpt evenmin. Want de adrenaline in ons lichaam zorgt ervoor dat het meeste bloed naar de spieren en hersenen gaat, in plaats van naar je maag en spijsvertering. Je lijf staat even niet in de ‘verteringsstand’. Wanneer je toch eet, krijg je een onvolledige vertering, waarbij vooral de suikers en nauwelijks vitaminen worden opgenomen.

Wat kun je dan wel doen bij acute stress? Er zijn legio manieren om lichaam en geest te ontspannen. Drink bijvoorbeeld een glas warm water met een snufje (echt) zout. Dit ontspant je spijsverteringsstelsel en geeft je lichaam de mineralen die het verbruikt bij stress. Of neem een voetbad met magnesium en etherische oliën. Als je warme voeten hebt, ontspan je sneller. Bovendien helpt magnesium om het tekort van dit mineraal aan te vullen, omdat je bij stress extra magnesium verbruikt. Etherische oliën als lavendel, Ylang Ylang, sandelhout, bergamot en mandarijn zijn ook weldadig als je last hebt van stres. En natuurlijk kun je een korte (een-minuuts)meditaties doen, rustig ademhalen of een stukje hardlopen om je overtollige adrenaline op een natuurlijke manier af te voeren. Dankzij mijn collega en tevens haptotherapeut kan ik nog een ultieme tip aan dit rijtje toevoegen. Ik vertelde haar gisteren dat ik last had van stress. Het gesprek kwam al snel op hoe je uit je hoofd, in je lijf kunt komen en hoe je de signalen, gevoelens en grenzen die je lijf aangeeft, kunt voelen. Ze stelde me voor om een oefening te doen. Ik moest een (zacht) opgeblazen ballon in de lengterichting tussen mijn benen plaatsen. In mijn hoofd popten direct allerlei gedachten op ‘Ben ik niet te zwaar voor de ballon? Kan ik daar echt met heel mijn gewicht op zitten?’ Langzaam maar zeker liet ik me steeds een stukje verder zakken en probeerde me over te geven aan de ballon. Na het ontspannen van mijn rug, durfde ik ook alle spieren in mijn benen en bekkenbodem los te laten. Naarmate ik verder zakte, ontspanden mijn spieren zich steeds meer. ‘Nee, hij knalt niet. Durf je je over te geven aan de ballon?’ hoorde ik mijn collega zeggen. De ballon spatte inderdaad niet uit elkaar en het heen en weer wiegen op de ballon, maakte de ontspanning nog groter. De gedachten in mijn hoofd verdwenen als sneeuw voor de zon. Ik voelde me rustig worden. Verbaasd haalde ik de ballon tussen mijn benen vandaag. Uit je hoofd en in je lijf komen, draagt enorm bij aan het verminderen van stress. Helemaal ontspannen zitten en je laten dragen door een ballon helpt daar goed bij!