Eet jij wel genoeg?

29 november 2017

Door: Annerieke Cooiman-Laar

Veel mensen grijpen het begin van een nieuw jaar aan als hét uitgelezen moment om af te vallen, aan te komen of beter voor zichzelf te gaan zorgen. Ongeacht de keuzes die we hierin maken, is het belangrijk om jezelf altijd de vraag te stellen: ‘Eet ik wel genoeg?’

In mijn praktijk ontmoet ik namelijk regelmatig mensen die, bewust of onbewust, niet genoeg voedingsstoffen tot zich nemen. Vaak eten we wel genoeg calorieën, maar te weinig eiwitten en goede vetten. Het gevolg hiervan is dat onze cellen onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om de energie te leveren die ons lichaam zo hard nodig heeft.

De kwaliteit van voeding is minstens zo belangrijk. We kennen allemaal wel het smaakverschil tussen een waterige tomaat en een rijpe tomaat met een volle smaak. De stelregel is over het algemeen, hoe smaakvoller een product is, des te meer voedingsstoffen het product bevat. Het is dus goed om op zoek te gaan naar smaakvolle voedingsmiddelen.

Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, is de wijze waarop we voedingsstoffen tot ons nemen minstens zo belangrijk. Hap jij je lunch even achter de computer weg? Of neem je de tijd en kauw je goed, zodat de vertering al in je mond begint?

Op de vraag hoe je nu kunt weten of je genoeg en goed gegeten hebt, antwoord ik steevast: ‘Als je na drie tot vijf uur na een maaltijd weer trek hebt, dan kun je er vanuit gaan dat je eten niet de voedingsstoffen bevatte die je lichaam nodig heeft. Je hebt dan te weinig calorieën, vetten of eiwitten binnen gekregen. Of je hebt niet goed genoeg gekauwd.’

Het lichaam geeft dan het signaal dat je niet genoeg gegeten hebt om je bloedsuiker stabiel te houden. Je lichaam heeft behoefte aan nog meer voedsel om de honger te stillen.’

Vaak grijpen we op dat soort momenten naar ongezond voedsel, zoals zoetigheid en junkfood. En dat zet weer een hele andere beweging in gang, waar we echt niet gezonder van worden. Bijvoorbeeld door te gaan overeten, omdat het lichaam niet krijg wat het zo nodig heeft.

Mijn ervaring is dat als je voeding gaat eten dat rijk is aan voedingsstoffen en je de tijd neemt om bewust te eten, het hongergevoel vanzelf balanceert. Het mooie is dat dit ook een positief effect heeft op je vitaliteit en lichaamsgewicht: je valt af als je te zwaar bent en komt aan als je te licht bent.