Kan ik dan nog wel genieten?

2 oktober 2017

Door: Annerieke Cooiman-Laar

Of het nou gaat over afvallen of herstellen van een gezondheidskwaal, vaak merk ik dat mensen het lastig vinden om verandering in hun eetpatroon aan te brengen. ‘Ja maar, die boterham met kaas is toch gezond tussen de middag? En dat kleine beetje suiker kan toch geen kwaad?’. En zo kan ik nog wel even doorgaan met argumenten die ik van cliënten te horen krijg. Het is ook logisch. Wij zijn nu eenmaal ‘gewoontedieren’. Veranderen kost tijd. En je levensstijl veranderen, lukt niet als je het niet echt wilt. Er is zelfs een ongeschreven regel die zegt dat pas na 66 dagen je nieuwe gewoonte een automatisme wordt.

Nog zo’n ongeschreven regel is: ‘Je bent wat je eet’. Mijn ervaring is dat veel mensen erg eenzijdig eten: veel granen (ontbijten en lunchen met brood en dan ’s avonds vaak pasta of pizza eten) en weinig groenten, fruit, goede vetten en eiwitten.

Dit eenzijdige voedselpatroon kan leiden tot gevoeligheid van de darmen of de huid. Niet zelden ontstaat bijvoorbeeld acne vanuit een overbelasting van de voeding.

Als een cliënt darmklachten heeft en mij vraagt of ik deze kan verhelpen, dan kunnen we niet om de voeding heen. Tijdens een darmherstelplan kan het namelijk heel belangrijk zijn om belastende voeding weg te laten. Zo heeft bijvoorbeeld de ene cliënt er baat bij om (gluten houdende) granen een periode niet te eten, terwijl het voor de andere cliënt juist belangrijk is om geen zuivel of noten meer te eten. Meestal kunnen deze producten en/of ingrediënten na een tijdje wel weer, zij het met mate, gegeten worden. Het leuke is dat mensen het vaak dan niet eens meer willen. Het nieuwe voedingspatroon bevalt. Ze voelen zich energieker. En waarom zou je dan weer iets gaan eten dat mogelijk je gezondheid opnieuw onderuit haalt?

Toch hoor ik ook vaak: ‘Ja maar, kan ik dan nog wel genieten? Hoe doe jij dat dan? Eet jij nooit iets dat niet goed voor je is?’ Gelukkig kan ik ze daarin geruststellen. Als je je gezondheid weer op peil hebt, is het heus niet zo erg om af en toe te genieten van dingen die je echt heel lekker vindt, maar die misschien niet per se gezond zijn. Ik zeg altijd: probeer tachtig procent gezond te eten en die overige twintig procent kun je dan invullen met waar je blij van wordt. Zo blijft de balans aan de goede kant en kun je toch af en toe genieten! Ik raad wel aan om binnen die twintig procent te kiezen voor redelijk gezond en geen chemische bom van allerlei ongezonde stoffen naar binnen te werken. Maar dat is meestal een overbodig advies, want de meeste mensen vinden zeer bewerkt voedsel niet eens meer lekker als ze gezond zijn gaan eten.

Als je gezonder wilt leven is het een goed idee om een paar dagen een voedingsdagboek bij te houden en kritisch te kijken naar wat je op een dag allemaal tot je neemt. Kom jij aan de tachtig procent?