Actieve bijnieren

16 juni 2017

Door: Annerieke Cooiman – Laar

Voel je je moe, word je duizelig als je (te snel) gaat staan of heb je behoefte aan suiker of zout? Dan is het heel goed mogelijk dat je bijnieren wat extra ondersteuning nodig hebben! Je bijnieren zijn twee kleine organen die bovenop een vetlaag van de nieren liggen. De belangrijkste functies van deze organen zijn het produceren van stress- en voortplantingshormonen en het reguleren van je bloedsuikerspiegel en stofwisseling. Gezonde bijnieren zorgen ervoor dat je je mentaal gezond voelt, een goed werkend immuunsysteem hebt en dat je voldoende voortplantings- en algehele energie hebt.

Omdat bijna iedereen het tegenwoordig druk heeft, krijgen onze bijnieren nauwelijks rust. Ze zijn altijd aan het werk en staan hierdoor continu onder druk. Dit kan uiteindelijk leiden tot een bijnieruitputting. Zo’n bijnieruitputting ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag. Er gaat een fase aan vooraf , soms wel twintig jaar, waarin je bijnieren te veel cortisol produceren door te veel stress.

Als je dagelijks veel koffie of andere stimulerende dranken gebruikt, je slaap verstoord is, je angstig bent, premenstruele klachten ervaart, behoefte hebt aan suiker of zout, je uitgeput voelt, een lage of hoge bloeddruk of hormonale onbalans hebt, is het heel goed mogelijk dat je bijnieren wat extra aandacht kunnen gebruiken. Maar hoe doe je dat dan?

Je kunt op vrij eenvoudige wijze belangrijke veranderingen in je leefstijl aanbrengen. Plan je dag niet helemaal vol en creëer wat rustmomentjes. Doe bijvoorbeeld twee keer per dag helemaal niets en neem een half uur vrij. Probeer te ontspannen. Laat je lekker masseren of ga in bad. Voldoende slapen is ook een aanrader, ten minste zeven, maar liever acht uur per nacht. Zorg dat je leuke dingen doet en niet alleen bezig bent met dingen die ‘moeten’. Daarnaast is voldoende beweging essentieel. Zoek daarom een bewegingsactiviteit die bij je past. Overvraag jezelf niet. Je lichaam geeft zelf de grens aan. Om het bewegen op te bouwen, is een flink stuk wandelen vaak al goed genoeg. Als je je totaal uitgeput voelt na het sporten of je hebt een dag nodig om bij te komen, dan is deze vorm van bewegen (nu) nog te heftig.

Ook is het zinvol om naar je voeding te kijken. Koffie en suiker stimuleren cortisol en kun je dus beter vermijden. Veel groenten en fruit, noten en zaden (als je ze verdraagt) zijn aan te raden. Beperk alcohol tot zo nu en dan eens een glaasje. Eet een eiwitbron bij elke maaltijd. Dit balanceert je bloedsuiker, zodat je bijnieren niet gestimuleerd worden door insuline. En ook is het heel belangrijk om voldoende goede vetten te eten, bij elke maaltijd. Denk aan avocado, vette vis, roomboter (gras gevoerd), kokosolie, olijfolie, etc.

Natuurlijk kun je ook supplementen nemen die je bijnieren ondersteunen, zoals bijvoorbeeld Rhodiola en Ashwagandha. Een persoonlijk advies op maat is verstandig. Ga dus als het even kan naar een natuurgeneeskundige. Uiteindelijk wil je het liefst aan de oorzaak werken. Over het algemeen zijn magnesium, B-vitamines, vitamine D en vitamine C belangrijke bouwstoffen voor de bijnieren.

De bijnieren maken deel uit van het grote geheel. Vermoedelijk zijn er meerdere oorzaken waardoor je je mogelijk niet optimaal voelt. Als je denkt dat je bijnieren wel wat ondersteuning kunnen gebruiken, probeer deze tips dan eens toe te passen. Je zult je echt al snel veel beter voelen.