Wat vind jij leuk om te doen?

15 november 2016

Te laat merkte ik op dat ik weer alleen maar klussen aan het klaren was. Ik ruimde de vaatwasser in en uit. Ik deed de was. Liet de honden uit. Voor mijn bedrijf moest ik ook nog veel doen… Het uitwerken van een anamnese. Een behandeling voorbereiden en factuurtjes schrijven. Ondertussen werd ik gebeld en kwam erachter dat ik een afspraak over een informatieve email was vergeten. Dat kwam ook nog even tussendoor. En ja, ik voelde me direct onprofessioneel en schuldig. En vervolgens was ik de rest van de dag opgejaagd, want er moest nog zo veel gebeuren en het werd alweer donker, de dag was alweer voorbij…

Herken jij dat?

Al helemaal nu de winter aanklopt en het al zo vroeg donker wordt, bekruipt jou dan ook het gevoel dat je tijd te kort komt? En word je van dat ‘moeten’ ook niet echt vrolijk. Door to do lijstjes af te werken hoop je misschien op een gevoel van tevredenheid, van ‘dat heb ik goed gedaan’, van waardering… Maar helaas is dat gevoel er vaak maar kort en wordt het al snel overspoeld door gevoelens van haast, schuld of gedachtes als ‘ik doe het toch niet goed’ en ‘wat doet het er eigenlijk toe’. Als je je hierin herkend, zou je wel eens met de winter blues of zelfs een depressie te maken kunnen hebben.

Er zijn vele manieren die helpen om je weer vrolijker te voelen. Zo kun je chocola eten of via een natuurgeneeskundige een voedingssupplement als levertraan krijgen. Maar je kunt ook zelf aan de slag en door kleine stapjes te nemen je perspectief en je leven veranderen. Iets wat mij geholpen heeft, is een lijstje maken met dingen die ik leuk vind om te doen. Zo’n lijstje kan jij ook vandaag nog schrijven. Je noteert zaken waar jij blij van wordt. Waar zou jij zin in hebben, als je even helemaal niets moest? Die dingen hoeven niet spannend of duur te zijn. Zo staat op mijn lijstje bijvoorbeeld: ‘knuffelen met de hond’, ‘in bad’ en ‘muziek luisteren’. Nu ik dat lijstje heb, kan ik ernaar teruggrijpen op een moment dat ik het even niet zie zitten of overspoeld word door winter blues. Juist, door heel bewust voor iets leuks te kiezen, voel ik me vaak al snel beter. Kiezen voor jezelf! Energie opladen, zodat je er daarna weer tegenaan kunt. Mijn advies aan jou is daarom: ga doen wat jij leuk vind!