Wat stilt jouw hoofdpijn

17 oktober 2016

Hoofdpijn is een vervelende, soms zelfs invaliderende klacht, waar veel mensen die naar mijn praktijk komen mee kampen. Deze hoofdpijn heeft zelden iets te maken met een ernstige aandoening. In de meeste gevallen is hoofdpijn op te lossen door een pijnstiller (zoals een aspirine of paracetamol). Hiermee verdwijnt de pijn, de oorzaak echter behandel je niet. En door regelmatig pijnstillers te gebruiken loop je bovendien het risico medicatie afhankelijke hoofdpijn te ontwikkelen.

Wat kan jouw hoofdpijn nu stillen? Als je op zoek bent naar een oplossing voor jouw hoofdpijn, ben je begonnen aan een uitdagende reis van bewustwording. Voor een duurzame en natuurlijke oplossing ga je namelijk op zoek naar de oorzaak van jouw klacht. En die is vaak te vinden in je manier van leven. Wat je eet, hoe je slaapt en hoe je omgaat met stressvolle situaties kunnen aanwijzingen geven voor het ontstaan van jouw hoofdpijn. Ook hormonale veranderingen en je balans tussen lichamelijke en geestelijke inspanning en ontspanning kunnen factoren zijn die een rol spelen. Hoofdpijn is voor iedereen anders. De beleving is uniek, de oorzaak is uniek en dus hoort de oplossing ook uniek te zijn!

Hoofdpijndagboek!

Om een antwoord te vinden op je vraag, zal je je bewust moeten worden van de boodschap achter de hoofdpijn. Welk signaal geeft de hoofdpijn? Wat heeft de hoofdpijn jou te vertellen over jouw leven? Om hier inzicht in te krijgen, kan je een hoofdpijndagboek bijhouden. Hierin houd je bij wanneer je hoofdpijn hebt, wat de intensiteit is en welke bijkomende klachten je hebt (bijv. misselijkheid, een gevoel van een strakke band om je hoofd of pijn in je buik). Ook kan bijhouden wat er aan de hoofdpijn vooraf is gegaan (bijv. een dag vol met sociale activiteiten) en wat je doet om je beter te voelen (bijv. een warm bad nemen of chocolade eten). Je voedingspatroon onder de loep nemen, kan hierbij van waarde zijn, gezien voeding en spijsverteringsklachten vaak in verband worden gebracht met hoofdpijn. Met je hoofdpijndagboek kan je na verloop van tijd patronen ontdekken. Vervolgens kan je gaan experimenteren en oefenen om je gezondheid te verbeteren. Zo kan je methodes ontwikkelen die jouw hoofdpijn stillen en nog beter: die jouw hoofdpijn voorkomen!

Een tip: Heel vaak ligt de sleutel tot succes in die dingen die je doet om je weer beter te voelen op het moment dat de hoofdpijn hebt. Zoals het regelmatig nemen van een warm (voeten-)bad, de dag starten met een yoga-oefening of mediteren voor het slapengaan.

Tot slot, kan je met het hoofdpijndagboek doelgericht om feedback vragen en adviezen op maat aangereikt krijgen door een deskundig vertrouwenspersoon.